17 °C Budapest

Nagyot kaszál a Tesco a szárnyaló eurón

Pénzcentrum
2011. november 7. 14:07

Bár a legtöbben nem örülnek a forint euróval szembeni mélyrepülésének, azonban akadnak ágazatok hazánkban, melyek igencsak jól járnak a tartósan 300 forint feletti árfolyammal.

Néhány napja tartósan a 300 forintos lélektani határ felett van az euró árfolyama; a forint euróval szembeni jegyzése a mai napon 307,5-ig is felkúszott. A legtöbben emiatt csak fogják a fejüket - elég csak az euró hitelesekre gondolnunk -, hiszen a magas árfolyam miatt egyre csak vékonyodik a családok pénztárcája. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy akadnak ágazatok, melyek éppen a magas árfolyam miatt számíthatnak extra profitra.

Ismét fellendülőben a bevásárlóturizmus; egyre többen érkeznek északi szomszédunkból, hogy nálunk költsék el nehezen megkeresett fizetésük. Jól mutatja ezt a tendenciát, hogy emelkedett például az északi határszlélen található Tesco áruházak forgalma is - mondta el az Új Szónak Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa.

"Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta a lapnak Szabó Anita.

A hírek szerint a jelenség legfőképp a Komáromban, a Mosonmagyaróváron, valamint a Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A szeptember óta mintegy 10 százalékos euróval szembeni forintgyengülés a környező országok (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) határ menti vidékein élők szemszögéből úgy is felfogható, hogy a magyarországi áruk és szolgáltatások árai ennyivel süllyedtek, így például egy magyarországi hétvégi bevásárlás egyre vonzóbb lehet számukra - mondja Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Véleménye szerint amennyiben a forint tovább gyengülne a következő időszakban az eurózóna adósságválságának mélyülése és/vagy a magyar kormányzati gazdaságpolitikával kapcsolatos aggodalmak hatására, akkor a magyarországi bevásárló turizmus fokozódhat. Ez az áfa- és jövedéki adóbevételeken keresztül némileg segítheti a magyar költségvetést. Fontos azonban látni, hogy az idén novembertől magasabb magyar jövedéki adó, illetve a januártól 27%-ra növekvő áfa-kulcs csökkenti a magyarországi áruk és szolgáltatások vonzerejét külföldi, fizetésüket euróban kapó állampolgárok szemében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem