19 °C Budapest

Érzéketlen bankvezérek hergelik az utca népét

2009. április 8. 09:15

Egyre többen érzik a válságot a saját bőrükön és jogos felháborodásukat megpróbálják konkrét személyekhez kapcsolni. Eközben egyes bankvezérek még a mostani helyzetben is képesek értetlenségükkel és gúnyos, fensőbbséges megnyilvánulásaikkal hergelni azokat az állampolgárokat, akiknek az adóbefizetéseiből mentik meg sorban a menedzsment rossz döntései miatt kis híján csődbe jutott pénzintézeteket.

Görögországban a decemberi súlyos utcai zavargások után a múlt héten ismét több százezren tüntettek a fizetések csökkenése és az elbocsátások ellen, Franciaországban pedig a márciusi 19-i általános sztrájk és a közszolgálati média tegnapi munkabeszüntetése után holnap várhatóan az energiaszektor dolgozói függesztik fel részlegesen a munkát.

Azonban nemcsak Nyugaton, de Oroszországban is egyre érzékelhetőbb a lakossági elégedetlenség. Hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie a kereskedelmi bankokat a dühödt parlamenti képviselőkkel szemben, akik a nehéz gazdasági helyzet kialakulása miatt kárhoztatták a pénzintézeteket, és sokallták az állami gazdaságélénkítésből nekik szánt hányadot. Az életkörülményeik miatt elkeseredett bányászok pedig nemrég levélben "fenyegették meg" Dmitrij Medvegyev államfőt tömeges tiltakozó megmozdulásokkal arra az esetre, ha az állam nem hajlandó a bajba került ágazat segítségére sietni.

Ilyen körülmények között "a téboly egy fajtájának" nevezte Fredmund Malik közgazdászprofesszor a Der Spiegelnek nyilatkozva azt a viselkedést, amelynek például a londoni G20-csúcs kapcsán felvonuló demonstrálók lehettek a szemtanúi. Irodáik biztonságos fedezékéből egyes banktisztviselők nevetve és bankókötegeket lobogtatva integettek a dühödt tömegnek a brit fővárosban.

Úgy tűnik, egyes pénzintézeti vezetők teljesen elvesztették kapcsolatukat a valósággal, miután irreálisan magas fizetéseikből arra a következtetésre jutottak, hogy rendkívüli képességekkel vannak megáldva. Az elégedetlenkedők haragját pedig nem a gazdagság önmagában, hanem ez a részvétlen, bűntudat nélküli önhittség váltja ki túlnyomó részben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A svájci St. Gallen-i egyetemen oktató Malik profeszszor szerint a magukat ilyen megnyilvánulásokra ragadtató menedzserekből teljes mértékben hiányzik a szociális kompetencia, ez nem kis részben annak a következménye, hogy az USA elit egyetemein vagy az MBA-tanfolyamokon sokszor a pénzszerzést oktatják kizárólagosan követendő értékként.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem