16 °C Budapest

IMF: vezessük be az eurót azonnal!

2009. április 6. 10:00

A közép- és kelet-európai tagállamoknak minél hamarabb be kellene vezetniük az eurót, még akkor is, ha nem teljes jogú tagjai az eurózónának - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Financial Times által kiszivárogtatott jelentésében.

A dokumentum szerint a 16 tagú eurózónának enyhítenie kellene a belépési feltételeken és minél hamarabb felvenni az eurózónába a kint rekedt EU-tagországokat, még akkor is, ha csak amolyan "kvázi-tagsággal" rendelkeznének, nem lenne például állandó helyük az Európai Központi Bankban.

Az EU tagországai számára az euró széles körű bevezetése hozná a legtöbb hasznot, mely megoldaná az adósságcsapda problémáját, csökkentené a bizonytalanságot és helyreállítaná a bizalmat. Az euróbevezetés nélkül néhány országban az adósságállomány elszabadulása miatt komoly szűkítéseket kellene bevezetnie növekvő politikai elégedetlenség mellett.

A régióban a várható gazdasági lassulás - a balkáni államokat és Törökországot is beleértve - 2,5 százalékos lehet az idén. A térség országainak 413 milliárd dollárnyi idén lejáró külföldi adósságot kellene továbbgörgetnie, a folyó fizetési mérlegek összesített hiánya pedig mintegy 84 milliárd dollár. Az utóbbi hat hónapban az IMF összesen 60 milliárd dollár kölcsönt nyújtott a régió országai (Magyarország, Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna) számára.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem