17 °C Budapest

Mit jelent Obama az USA-nak?

Pénzcentrum
2008. november 5. 15:00

Hónapokig tartó kampány után az amerikaiak tegnap megszavazták Barack Obamát 44. elnöküknek. A beígért változásokra mindenki kíváncsi, vajon mi fog ténylegesen megvalósulni, és Obama hogyan fogja vezetni az egészet. Az 5 legfontosabb javaslata a megválasztott elnöknek a gazdasági válság, a lakáskérdés, az adók, az egészségügy, és az energia voltak. Nézzük, hol mit ígért...

Gazdasági válság

A pénzügyi és gazdasági válságra adott válasz gyakorlatilag a 700 milliárd dolláros mentőöv, amit Bush októberben írt alá. Obama végig a csomag elfogadása mellett szavazott, de emellett voltak olyan javaslatai is, amivel az egyre növekvő feszültséget kellene csökkenteni. Célja, hogy rövid távon segítsen az amerikaiaknak megküzdeni a részvényárfolyamok zuhanásával, az egyre nagyobb mértékű elbocsátási hullámmal, és más most felmerült problémákkal.

A tervei között szerepel például, hogy felmenti az elbocsátottakat a munkanélküli juttatások után fizetendő jövedelemadó alól, emellett bővíteni is szeretné ezeket a juttatásokat, ráadásul minden egyes cégnek adójóváírást ajánlana fel, ha bővítik a létszámot akár eggyel is. A kis- és középvállalkozások helyzetének könnyítése érdekében ideiglenesen csökkenteni akarja a hitelek után felszámított díjakat.

Lakáskérdés, jelzálog

A tervek szerint azok a hitelintézetek, amelyek az októberben elfogadott 700 milliárdos csomagból részesülnek, cserébe 90 napos haladékot kell adjanak az ingatlan árverezése előtt azoknak az ügyfeleknek, akik "jóhiszeműen jártak el", vagyis nem csalás céljával nem fizettek, hanem mert nem volt meg rá a fedezetük.

Obama megváltoztatná a csődtörvényt is azzal, hogy csökkenteni kellene a jelzálog összegét azoknak, akik magáncsődöt jelentettek. Ez arra ösztönözné ugyanis a pénzintézeteket, hogy újragondolják a hitelek feltételeit, ahelyett, hogy egyből veszteségként elírnák azokat.

Adók

Az adók terén egy rakás javaslat van porondon, ilyen többek között az adócsökkentés az alacsony és közepes jövedelműek számára. Emellett számos korábbi adócsökkentést vonna vissza, ami a magasabb jövedelműekre vonatkozik, így a kiesés valamilyen szinten pótolva lenne.

Emellett tervbe van véve egy esetleges ingatlanadó csökkentés is, de támogatná az új elnök azt is, ha a közepes jövedelműekre nem vonatkozna a minimumadó. A társasági adó területén is megfontolná az adócsökkentést, amennyiben elegendő kiskaput zárnának be, vagyis az adóbevétel így nem változna, mindössze többen fizetnének átlagosan kevesebb adót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egészségügy

A kampány során többször is szó volt egy átfogó egészségügyi reformról, az új rendszer a jelenlegi munkavállalón alapuló rendszerre épülne. Azokra nem vonatkozna a változás, akik a munkáltatójuk által már biztosítottak. Azoknak viszont, akik nem rendelkeznek biztosítással, nagy segítség lenne az új rendszer, aminek keretein belül a nagyvállalatok bizonyos összegű hozzájárulásával egy szociális hálót alakítanának ki.

A tervek szerint azok a cégek, akik biztosítják a dolgozóikat, adójóváírásra lennének jogosultak, bár az ezzel kapcsolatos részletek még nincsenek kidolgozva. Obama tervei szerint minden gyerek biztosított kellene hogy legyen, de még azt sem dolgozták ki, hogy milyen büntetés járna azoknak a szülőknek, akik nem kötnek egészségbiztosítást a gyermekük után.

Energia

A kampányígéretek szerint az energia területén is hosszú távú befektetéseket valósítanának meg, fejlesztenék az energiahatékonyságot, és az alternatív energiaforrások alkalmazási területeit is. A megújuló energiaforrásokra ennek keretein belül 150 milliárd dollárt költenének az elkövetkezendő 10 évben, hogy elérjék, hogy a lakosság 10 százalékának szükséges energia ilyen forrásokból származzon 2013-ra.

2020-ra a nemzet elektromos áram szükségletét 15 százalékkal szeretnék csökkenteni, de emellett kidolgoznak terveket az üvegházhatás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében is.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem