7 °C Budapest

Ismeretlen számok miatt kapnak gigabírságot a magyar autósok

Pénzcentrum
2016. május 10. 05:42

Cikksorozatunk legújabb részében a bankkártya-, a bankszámla-, a személyi-, az adó-, és TB szám után most annak járunk utána, hogy mit is jelentenek a jogsi hátulján lévő számok. Érdemes figyelni, mert lehet, hogy olyan kód lapul a jogsink hátulján, amiért súlyos bírságot is kaphatunk, ha nem figyelünk.

A jogosítványunkon több adat is megtalálható rólunk, többek között a nevünk, a születési dátumunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártya formátumú vezetői engedély hátulján a 12. rovatba bejegyezhető kódok mit is jelentenek pontosan.

A témára egy felháborodott olvasónk hívta fel a figyelmet, akit elmondása 50 ezer forintra büntettek egy közúti ellenőrzés során, azért mert nem tett eleget a jogis hátulján lévő 110-es kódnak. Ez ugyanis például azt jelenti, hogy "tartalék szemüveg tartása kötelező".

Mit jelentenek a számok?

Azt, hogy pontosan melyik kód mit jelent, az alábbi kormányrendelet határozza meg. Azt érdemes tudni, hogy a számok 1-99-ig harmonizált közösségi kódok, vagyis ezek minden EGT tagállamban egységesek, a 100 feletti kódokat pedig minden tagállam szabadon határozza meg, vagyis ezeknek a jelentése az EGT tagállamokban eltérhet.

A kódoknak egy része arra vonatkozik, hogy a járművezető egészségi okokból milyen feltétellel/vagy korlátozással vezethet, tehát ezek a számok minden esetben a vezetői engedély kiállításához szükséges alkalmassági vizsgálatot végző orvos (vagy néhány estben szakértői bizottság) szakvéleménye alapján kerülnek a jogsira.

Vannak olyan kódok is, amelyek egy adott kategórián belüli vezetési jogosultság gyakorlását korlátozzák valamilyen módon - ezek vizsgaigazolás vagy a magyar vezetői engedély kiállításának alapjául szolgáló külföldi vezetői engedély adatai alapján kerülnek bejegyzésre a jogosítványba.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • 01.01 - csak szemüvegben vezethet
  • 05. 01 - csak nappali vezetésre korlátozva (pl. napkelte után 1 óra és naplemente előtt 1 óra közötti időszakban)
  • 25. 05 - térddel működtethető gázpedál
  • 05. 03 -  gépjárművezetés utasok nélkül
  • 43. 02 - testre szabott vezetőülés
  • 110 - tartalék szemüveg tartása kötelező
  • 78 - automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva
A kódok között szerepelnek továbbá ún. igazgatási kódok is, amelyek jogszabályban meghatározott esetben kerülnek bejegyzésre a vezetői engedélybe. Ilyen például a kezdő vezetői engedély minősítés meghosszabbítására utaló 181. kód, vagy az adott kategóriába tartozó járművek vezetésétől való eltiltásra utaló 183. kód

- válaszolta megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Milyen számok a gyakoriak?

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság kódja a 101-es vagy a 102-es. Egészségi korlátozásként pedig a leggyakrabban a 01.01-es a szemüveg vagy a 01.02-es kód a kontaktlencse vezetés közben való viselésére utaló kódok szerepelnek. De gyakorinak mondható a 78-as kód is, ami akkor kerül bele a vezetői engedélybe, ha valaki automata sebességváltós járművön vizsgázott.

Kontaktlencsém van, nem vezethetek szemüvegben?

A kormányrendeletben külön kód szerepel arra az eshetőségre, ha valaki szemüvegben és kontaktlencsében is vezethet (01.06). Ezért megkérdeztük a rendőrséget, hogy mekkora büntetésre számíthatunk, ha például szemüvegben vezetünk, pedig kontaktlencsével lenne csak szabad, vagy esetleg fordítva.

Amennyiben a járművezető úgy vezet, hogy nem viseli a részére a vezetői engedélybe bejegyzett látásjavító eszközt (szemüveg, kontaktlencse), akkor az előbbi jogszabályi előírás által meghatározott kötelezettségét nem teljesíti, ezért vele szemben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt szabálysértési vagy helyszíni bírság alkalmazásának van helye

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ORFK persze válaszában azt is hozzátette, hogy minden eset egyedi. A hatóságnak pedig a bejegyzett kódokkal kapcsolatos jogsértés miatt indított eljárás során az ügy összes körülményét figyelembe kell venni.


A B kategóriás jogosítványokon gyakran szerepelhetnek még a 185 és a 186-os kódok. Ezek közül a T kategória mellett feltüntetett 185 kód azt jelenti, hogy

  • a T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató nem két nehéz pótkocsival, hanem csak egy könnyű pótkocsival vezethető. Ez a kód akkor szerepel a "T" kategória mellett, ha azt a járművezető a "B" kategóriás vezetési jogosultsága alapján, és nem külön erre a kategóriára vonatkozó járművezetői vizsga alapján szerezte meg, és kombinált kategóriával sem rendelkezik.

A K kategória mellett szereplő 186 kód pedig azt jelenti, hogy

  • a járművezető a "K" kategóriában meghatározott járműveken kívül a lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti. Ez a kód tehát a "K" kategóriás vezetési jogosultságot nem korlátozza, hanem éppen bővíti -tudtuk meg a KEKKH-től.

Erre is érdemes figyelni

Tavaly áprilistól lépett életbe az a szabály, hogy már nem a 40., hanem az 50. életév betöltéséig adható 10 évre szóló egészségügyi alkalmassági - ami meghatározza a jogosítvány érvényességének hosszát is. Azok, akik a 40. életévüket már beötlötték, de még csak 5 évre kaptak egészségi alkalmassági engedélyt, azoknak lehetősége van orvosától egy újabb szakvéleményt kérni, és azt benyújtani a vezetői engedély kiállítására irányuló eljárás során.

Az, aki pedig jogosítvány nélkül vezet 45 ezer forintos helyszíni-, vagy 90 ezres pénzbírságra számíthat

Nem mindenki van tisztában azzal sem, hogy a kártya formátumú vezetői engedély a vezetési jogosultság igazolásán túl, személyazonosításra alkalmas okmányként is funkcionál.

A vezetői engedély személyazonosításra szóló érvényességi ideje az okmány elülső, fényképes oldalán, a 4 (b). pontban található, a vezetési jogosultság igazolására vonatkozó érvényességi idő pedig az okmány hátoldalán található 11. oszlopban szerepel

- tudta meg a Pénzcentrum a KEKKH-től.

A vezetői engedély személyazonosításra a kiállításától számított 10 évig, a 70. életévüket betöltöttek (2015. július 1-jétől a 65. életévet betöltött személyek) esetében azonban határidő nélkül alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem