Áll a bál Brüsszelben: óriási a felfordulás, erre kell most ott számítani

Áll a bál Brüsszelben: óriási a felfordulás, erre kell most ott számítani

2023. október 18. 11:04

A belga fővárosban a hétfő esti utcai lövöldözések miatt 4-es fokozatúra emelték a terrorfenyegetettségi szintet, majd miután lelőtték az elkövetőt, 3-as szintre csökkentették. Minden azt jelenti, hogy folyamatos ellenőrzésekre, komoly rendőri jelenlétre kell számítani, nem csak Brüsszelben, de az egész ország területén, sőt egyes határátkelőknél is. Összeszedtük, mit kell tudni, és mire számíthatnak a magyar utazók, kint élők.

Belgiumban kedden délután 4-esről 3-asra csökkentették a terrorfenyegetettségi szintet,miután a hétfő esti lövöldözőt, aki két svéd szurkolót gyilkolt meg, likvidálták, és jelenleg nincsen arra utaló jel, hogy bűntársai is lettek volna. A gyanúsítottra a belga főváros északi Schaerbeek negyedében, egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök egy rajtaütésben. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

A kedd este óta érvényben lévő 3-as veszélyességi szint a következő biztonsági intézkedéseket vonja maga után:

  • A rendőri erők fokozott ébersége az egész országban.
  • Fokozott rendőri jelenlét.
  • Egyes helyszíneken további biztonsági intézkedések hozhatók.
  • Valamennyi biztonsági és hírszerző szolgálat továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, hogy szükség esetén felülbírálja az intézkedéseket.

A történtek miatt Franciaország megszigorította az ellenőrzéseket a Belgiummal közös határán.

Reptéri intézkedések

Ahogy az egész országban, 3-as veszélyességi szint van érvényben Brüsszel nemzetközi repülőterén is a városban történt terrorista lövöldözés után, de a járatok rendben haladnak, járattörlésre nem került sor.

Az intézkedés miatt kiegészítő beléptetési ellenőrzéseket végeznek, és fokozott rendőri jelenlétre kell számítani.

A magyar társasággal utazó utasoknak nincs okuk aggódni, hiszen "A belgiumi helyzet nincs hatással a Wizz Air járataira" - árulta el a társaság kérdésünkre.

A négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán a 4-es szint a „súlyos és közvetlen” fenyegetettséget jelenti, a 3-as szint „lehetséges és valószínű”, a 2-es „lehetséges, de nem valószínű” támadást, az 1-es szint „alacsony kockázatot” jelent.

A magyar Konzuli Szolgálat országonkénti utazási tanácsai között Belgium mint biztonságos ország van feltüntetve, de az alábbi tájékoztató olvasható:

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a terrorfenyegetettségi szint csökkentése ellenére is őrizzék meg éberségüket és elővigyázatosságukat, és esetleges válsághelyzetben kövessék a helyi hatóságok felhívását, illetve működjenek velük együtt. A közösségi médián keresztül terjedő terrorizmussal kapcsolatos üzeneteket/videókat/képeket ne terjesszék! A belga rendőrség kiemelten figyeli az internetes forgalmat is és egy rossz helyre elküldött/továbbított üzenetnek súlyos büntetőjogi és anyagi következményei lehetnek! A terrorveszélynek kitett intézmények védelmére a rendőrök mellett katonák is kirendelhetők. Jelenleg is Belgium-szerte jól látható a repülőtereken, az Európai Unió és a NATO belgiumi intézményeinél, továbbá a pályaudvarok, a nagy forgalmú piacok, áruházak, és turisztikai nevezetességek környékén a megerősített rendőri vagy katonai jelenlét, s tapasztalható a személyi ellenőrzések, igazoltatások számának növekedése is. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren (Brussels National – Zaventem) és a Charleroi-i reptéren az utasok és kísérőik csomagjait a repülőtér területére belépéskor szúrópróba-szerűen átvizsgálják. Kérjük továbbá, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezen kívül a belga krízis központ weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel a Twitteren, azaz X-en"

Az Iszlám Állam áll a háttérben: mi jön ezután?

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet  Telegram-oldalán megjelent közlemény szerint egyik harcosuk hajtotta végre a támadást. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező 45 éves férfi lőtt hétfő este, akinek menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan élt Belgiumban.

A brüsszeli támadás a második terrorakció volt Európában a Hamász Izrael elleni akciója óta. A múlt héten a franciaországi Arrasban ölt meg egy tanárt egy iszlámista. Claude Moniquet a dzsihádizmus szakértője, szerinte ideje felkészülni a támadásokra.

Szerintem hamarosan egy terrorhullámot láthatunk majd a világban. Most Európában zajlik mindez, Franciaországban és Belgiumban. Holnap talán az Egyesült Államok kerül sorra, de bárhol megtörténhet. A közel-keleti történéseket egy terror-sokk követi majd. Ami Izraelben történik, motivációt jelent a dzsihádisták számára, hogy ismét megjelenjenek és növekedjenek. De meg kell értenünk, hogy az alapvető problémát a radikális iszlám jelenti és a terrorizmus csak egy eszköz, ami előjön, ha jó ürügyet találnak

 - nyilatkozta a szakértő az Euronewsnak. 

Címlapkép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm