21 °C Budapest
Firework display over the Danube and the Parliament on the celebration of Hungarian National Day on August 20th.

Komoly változást jelentett be egyes járatokon a MÁV-Volán: erről tudj, ha vonatra, buszra szállnál

2023. augusztus 17. 20:02

A MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz többletjáratokkal készül az augusztus 20-i ünnepre.  

Az idei augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap áthelyezés sem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik. Jelentősen megnövekedhet azonban az utasforgalom, főként Budapestre utazhatnak sokan a Szent István-napi rendezvényekre, a Szent Jobb körmenetre és az esti tűzijátékra. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, a jegyváltáshoz igénybe venni az akár 5 százalékos kedvezményt nyújtó online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV mobilalkalmazásban - olvasható a MÁV-VOLÁN-csoport közleményében. A MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz többletjáratokkal készül az ünnepre.

Az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazása érdekében a MÁV-START a vonatokat a lehetőségekhez képest több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el. A tűzijáték után az alábbi vonatok közlekednek több kocsival: 

  • a Déli pályaudvarról Győrbe 23:25-kor induló S10-es vonat,
  • a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 22:21-kor induló Z72-es és a 23:15-kor induló S72-es vonat,
  • a Déli pályaudvarról Székesfehérvár–Siófok–Fonyód érintésével Keszthelyre 22:40-kor induló S34-es és a Székesfehérvárra 23:40-kor induló S30-as Bagolyvonat,
  • a Déli pályaudvarról Dunaújvárosba 22:50-kor induló S42-es vonat,
  • a Nyugati pályaudvarról Szobra 22:37-kor induló mentesítő S70-es vonat,
  • a Nyugati pályaudvarról Veresegyház, Vác felé 22 órakor és 23:05-kor induló S71-es vonat,
  • a Keleti pályaudvarról Miskolcra 22 órakor, Gödöllőre 22:05-kor, Füzesabonyba 22:55-kor, Hatvanba 23:55-kor induló S80-as vonat,
  • a Nyugati pályaudvarról Monorra 22:08-kor S50-es; a Cegléden át Szolnokra 22:38-kor induló mentesítő Z50-es és 22:43-kor induló S50-es vonat
  • a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 22:28-kor induló Cívis InterRégió,
  • a Nyugati pályaudvarról Kecskemétre 22:03-kor induló személyvonat és a Szegedre 23:03-kor induló mentesítő gyorsvonat,
  • a Keleti pályaudvarról Szolnokra 21:50-kor, 22:50-kor és 23:55-kor induló S60-as vonat.

A forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. Az ELVIRA menetrendi keresőben nyomon követhető egy vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok kiválaszthatják a nekik megfelelő, még szabad ülőhellyel rendelkező helyjegyes vonatokat.

Az eddigi tapasztalatok és előrejelzések alapján a hosszú hétvégén megnövekedett utazási igény várható, emiatt érdemes elővételben, akár napokkal korábban megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A webes felület és az applikáció közös felhasználói fiókkal használható. Vásárláskor így is fontos ellenőrizni, hogy az utazáshoz szükséges valamennyi jegyet megkapta-e az utas (menetjegyet, kerékpárjegyet, kerékpár-helyjegyet), így elkerülhető, hogy több utas szálljon fel a vonatra, mint ahány férőhely van.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 18-án 10 órától 20-án éjfélig vehetik igénybe a MÁV-START vonatain.

A tűzijáték megtekintéséhez lehetőség van az Atlétikai Világbajnokságra szóló VB2023 jegy megvásárlására is, amellyel 2023 forintért utazhatnak a fővárosba és haza a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain is, valamint HÉV-ek Budapesten kívüli szakaszain.

Volánbusz változások

A vasárnapra eső ünnepnap miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje sem változik.  

A Volánbusz fokozott figyelemmel kíséri mind az országos, mind a Budapest környéki járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes és biztonságos utazás biztosítása érdekében, az elővételi adatok függvényében rásegítő járatokat közlekedtet a nemzeti ünnepen. A társaság – a Budapesti Közlekedési Központtal egyeztetve – a várhatóan megnövekvő utasforgalomhoz igazodva az agglomerációs vonalakon kapacitásbővítést vezet be az alábbi járatokon:

a tűzijáték megkezdése előtt, a 18.30 és 20.30 között induló járatoknál az utazási igények függvényében mentesítő járatok is közlekednek:

  • az 55-ös jelzésű járatok Gyálról a Boráros tér irányába átlagosan 15 percenként indulnak 30 perc helyett,
  • a 169E jelzésű járatok Pécelről egy többlet indulással biztosítják a 15 perces követést 20 perces helyett,
  • a 22-es járatcsalád esetén jellemzően 7-8 perc helyett 6 percenként indulnak a tűzijáték előtt.

a tűzijáték befejezését követően, a 21.30 és 23.00 óra között induló járatoknál:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a 40-es jelzésű járat Őrmezőről a menetrendi időpontokon kívül 21:52-kor, 22:03-kor, 22:13-kor is indul,
  • a 240-es jelzésű járat a Móricz Zsigmond körtérről 21:42-kor és 22:12-kor is közlekedik,
  • a 22A jelzésű járatok jellemzően 10 perc helyett 5 percenként indulnak,
  • az 55-ös jelzésű járatok jellemzően negyedóránként indulnak,
  • a 63-as jelzésű járatok jellemzően negyedóránként közlekednek a tűzijáték után.

A bevásárlólóközpontok augusztus 20-i zárva tartása miatt egyes járatok menetrendje módosul. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján érhető el.

Mivel az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat. Indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján és a www.menetrendek.hu oldalon, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV változások

Augusztus 20-án napközben a HÉV-szerelvények a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek, majd este ehhez képest bővítik a járatok számát.

H5-ös HÉV

  • A Batthyány tér és Békásmegyer között közlekedő betétjáratok egész nap hosszabb szerelvénnyel közlekednek.
  • A tűzijáték után a HÉV-ek sűrítve, a Batthyány tértől Békásmegyerre 21:18 és 22:48 között 6-7 percenként, 22:48 és 23:28 között 10 percenként; Szentendrére 21:36 és 23:28 között 6-12 percenként indulnak vonatok.

H6-os HÉV

  • A Ráckevétől a Közvágóhíd felé 18:14-kor, 19:15-kor, 21:15-kor és 22:14-kor, valamint a Közvágóhídtól Ráckeve felé 19:35-kor, 20:35-kor, 22:35-kor és 23:35-kor induló vonatok hosszabb szerelvénnyel közlekednek.
  • A Tököltől 21:09-kor és 22:09-kor eredetileg Dunaharaszti külsőre induló vonatok a Közvágóhídig közlekednek.
  • Többletvonatok indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére 22:05-kor és 23:05-kor (a Kén utcánál, Szigetszentmiklós alsónál, Horgásztanyáknál és Angyaliszigetnél nem állnak meg).

H7-es HÉV

  • 12 órától hosszabb szerelvényekkel, az alapmenetrend szerint közlekednek.

H8-as HÉV

  • 18 órától hosszabb szerelvényekkel, az alapmenetrend szerint közlekednek.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem