22 °C Budapest
Dark clouds on the sky

Gyűlnek a sötét fellegek a Kárpát-medence felett: még várat magára a nyári hőség

MTI
2023. június 3. 16:36

A Brit-szigetek felől anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, aminek hatására a kontinens északnyugati részén többnyire napos, száraz idő van. A magasnyomástól északra időjárási frontok vonulnak, ami miatt a Skandináv-félszigeten már többfelé fordul elő csapadék. Keletebbre, a Kelet-európai-síkság felett ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja a Kárpátokig húzódik. E front mentén keskeny sávban felhős az ég, és több helyen fordul elő zápor, zivatar. A fent említett anticiklontól délre labilis rétegződésű légtömeg helyezkedik el, ezért a szárazföldi területeken (nagyobb számban a hegyekben) záporok, zivatarok alakulnak ki, amelyeket néhol felhőszakadás és jégeső is kísér - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé kissé nedvesebb légtömegek érkeznek, általában napos időre van kilátás, északnyugaton viszont összeállhatnak a felhők.

Várható időjárás vasárnap éjfélig

Szombaton többnyire napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a Dunántúl egyes részein több lehet a felhő. Éjszaka általában derült időre van kilátás, de a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten lehetnek felhősebb területek, itt néhol záporeső is előfordulhat.

Vasárnap napközben is ezeken a helyeken, illetve az északi területeken lehet összefüggő a felhőtakaró, másutt többnyire gyengén felhős, napos idő várható. Ekkor a Tiszántúl északi felén, illetve a Dunántúl északi és nyugati részén alakulhat ki helyenként eső, zápor. Napközben többfelé megélénkül, szombaton az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén meg is erősödik az északi, északkeleti szél. Éjszaka átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 15 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az ország nagy részén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton. Azt írták: vasárnap várhatóan az ország nagy részén meghaladja az UV-index a 7-es értéket. Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt javasolják, hogy ha lehetséges, 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást, és használjon vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - tették hozzá.

UV
UV

Orvosmeteorológia

Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem