Ezek a legvonzóbb magyar települések - itt a lista!

Pénzcentrum
2014. február 28. 12:02

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A legtöbb turista tavaly Budapest mellett Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Siófokra és Bükre látogatott.

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as előzetes statisztikai adatai alapján a legnépszerűbb város tavaly, mind a belföldi turisták, mind a külföldről érkezők körében Budapest volt. Az összes vendégforgalom szerinti bontásban a képzeletbeli dobogó második fokára Hévíz állhatott fel, míg az ezüstérmet Hajdúszoboszló hódította el. A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Siófok követi, a külföldiek körében Budapest mellett 2013-ban is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli és a nyugat-dunántúli települések voltak a legnépszerűbbek.

2013-ban a legnépszerűbb tíz városban működő kereskedelmi szálláshelyek összesen 12 981 228 vendégéjszakát regisztráltak, ami a magyarországi vendégforgalom több mint felét teszi ki (56,9%). A TOP 20 város esetében is jelentős az arány: a magyarországi vendégforgalom 67,3 százalékát adják a legnépszerűbb húsz városban eltöltött vendégéjszakák.

Fellendülőben a hazai turizmus

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, valamint a vendégszám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani. A KSH tájékoztatása szerint 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A belföldi turizmus hónapról-hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. Tavaly 4,5 millió belföldi vendég 10,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma csaknem 5 százalékkal emelkedett.

KATTINTS! Ez a legjobb 25 szálloda most Magyarországon - itt a lista!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben megvizsgáljuk a kereskedelmi szálláshelyek tavalyi vendégforgalmát turisztikai régiónként kiderül, hogy Budapest továbbra is őrzi vezető szerepét. Ráadásul ebből a legnagyobb növekedés a külföldi turisták megnövekedett számának köszönhető. A számok tehát mindenképp magukért beszélnek, s főként annak ismeretében bíztatók, hogy a piac jókora veszteségeket szenvedett el a mögöttünk álló években. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint a vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten például a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé zuhant.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem