18 °C Budapest

Biodízel: kiegészítő támogatás a repcére

2009. május 20. 09:32

Az elmúlt egy évben tovább nőtt hazánkban az őszi vetésű káposztarepce vetésterülete. Bár a jelenlegi tonnánkénti 85 ezer forintos felvásárlási ár 35 %-kal kevesebb a tavalyinál, a gazdák mégis látnak fantáziát a repcében, mivel a biodízel-fogyasztás növekedése szinte biztosra vehető.

A magyarországi benzinkutak évente mintegy 3,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítenek. Ennek ma még csak 1-1,5 %-a a biodízel és a bioetanol tartalmú. 2008-ban megkezdték a biodízel keverését a gázolajba, valamint megjelent a piacon a 85 %-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag is.

A bioüzlet fellendülés előtt áll, mivel az Európai Unió előírja, hogy 2010-ig minimum 5,75 %-osra kell növelni az alternatív üzemanyagok részesedését az összes üzemanyag-fogyasztáson belül. Emellett a legalább 4,8 térfogatszázalék bioetanolt vagy -dízelt tartalmazó üzemanyagok jövedéki adója alacsonyabb.

Az uniós szabályozás a repcén alapuló biodízelszabványt favorizálja, így az energetikai célú repcetermelésre a szokásos területalapú támogatáson túl - annak egyharmad összegének megfelelő - további kiegészítő támogatást nyújt, amely Magyarországon hektáronként plusz 7800 forintot jelent.

Ennek hatására a repce vetésterülete hazánkban 5 év alatt 71 ezerről 266 ezer hektárra nőtt, így a 4. legnagyobb vetésterületű növénnyé vált. A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,6 tonnára emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm