26 °C Budapest

Jobb, ha felkészülünk a mínuszokra!

Pénzcentrum
2009. január 13. 05:55

Nincs is annál bosszantóbb, mikor reggel munkába menet fél órát még az autó beindításával kell vesződni, köszönhetően a mínusz tizenfokos éjszakáktól megviselt akkumulátoroknak. Habár a legtöbb akksit már úgy árulják, hogy az a fagypont alatti hőmérsékletet is jól állja, átlag 4-5 évig, néhány apró trükkel magunk is csökkenthetjük annak esélyét, hogy autónk cserben hagyjon.

A német autószövetség, az ADAC statisztikái szerint a "sárga angyal" segítségére az esetek többségében azért van szükség, mert az indító akkumulátor felmondja a szolgálatot, méghozzá teljesen új autók esetén is.

Soha ne hagyjuk például az akksit teljesen lemerülni, mert az csökkenti az élettartamát. Bár mondani könnyű, ne hagyjuk bekapcsolva a lámpát, vagy a rádiót, mikor elhagyjuk az autót.

Mivel télen az autó áramigénye jóval magasabb, köszönhetően a világításnak, az ablaktörlésnek, a fűtésnek, a hátsóablak fűtésnek, vagy akár az ülésfűtésnek, ezért indítás előtt érdemes ezek mindegyikét kikapcsolni, és csak egyesével használatba venni őket, és amint nincs rá szükségünk - például a hátsó ablakon már megfelelően kilátunk - azonnal kikapcsolni őket.

Ha külső segítséggel tudnánk csak beindítani autónkat, mindenképp futtassuk a járművet legalább 30 percen keresztül, hogy az akkumulátor annyira átmelegedjen, hogy a generátorról vissza tudjon töltődni.

Különösen nagy hidegben, ha néhány napig nem használjuk autónkat, érdemes lehet kiszerelni az elemet, és száraz, fedett helyen tárolni azt. Nem jó azonban az sem, ha túl meleg helyen tartjuk, ugyanis

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha nem zárt technológiájú akkumulátort használunk - azaz a telep tetején lecsavarható kupakok vannak - akkor ellenőrizhetjük a víz szintjét, melyet szükség esetén desztillált vízzel feltölthetünk. A ma kapható, teljesen zárt gondozásmentes (maintenance-free) ólomakkumulátornál nem lehet a sav szintjét és sűrűségét ellenőrizni.

Természetesen az akkumulátor működőképessége a használat során csökken. Ha az akkumulátor már nehezen tölthető fel, és hamar elveszíti a tárolt energiát, akkor bizony le kell cserélni.

Ha pedig már az autós elektronikai berendezéseknél tartunk, ellenőrizzük az izzókat, illetve a foglalatokat is, hiszen a befolyó víz nagy károkat okozhat. Menet közben télen sokkal gyorsabban koszolódik a lámpa, ezért időnként tisztítsuk le azokat is, hogy ne szenvedjünk nagy fényerő veszteséget feleslegesen.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem