15 °C Budapest
Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség: lesújtó adatok jöttek, van min dolgozni

Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség: lesújtó adatok jöttek, van min dolgozni

2022. szeptember 23. 19:03

Egy frissen kiadott statisztika szerint az európai középmezőnynél is gyengébb a Magyarországon elérhető letöltési sebesség, amely az internetes szokásainkra is hatással lehet. Szomszédaink zöme is lehagy minket, még háborúban szenvedő ország is jobban áll ebben a tekintetben, mint mi.

Hazánkban szinte mindenki használ internetet akár a munkájához, akár szórakozásképpen - a kilencvenes évek közepén elindult lakossági internetrobbanás a kétezres évekre elérte Magyarországot is, és folyamatosan, évről évre még mindig növekszik az előfizetések száma. Most azonban kiderült, hogy bizony a sebességen még bőven van mit javítani: egy kutatás most megállapította, hogy európai összevetésben bizony csak a középmezőnyben vagyunk, ami a letöltési sebesség 1 Mbit/másodperces értékét illeti. Leástunk a számok mélyére, és megnézzük, hogy a leggyorsabb és leglassabb az internet - mert azért annyira rosszul persze nem állunk, ha már a nagyobb képet vizsgáljuk meg.

Le vagyunk maradva a szomszédoktól

A felmérést egy brit kábelcég végezte 2020-ban és 2021-ben. A módszer lényege az volt, hogy a cég szakemberei egyrészt az országoktól elkért adatokból, másrészt saját mérésekből felállított egy átlagot, amelyből lett az az adat, amelyeket látunk a grafikonokon. A kutatásból jó néhány ország kimaradt, de jellemzően vagy nagyon ki szigetekről van szó, vagy adatot nem szolgáltattak - ilyen például a Vatikán, amelyet mérete miatt nem is vizsgáltak meg.

Az adatokból elsőre talán az tűnik fel mindenkinek, hogy a kisebb méretű országok végeztek az első tízben - ennek egyszerű oka van, minél kisebb az ország, annál könnyebb gyorsan kiépíteni a lehető legjobb szolgáltatást. Jersey például egy brit koronafüggőség, mindössze százezren lakják, területe pedig nem éri el a 120 négyzetkilométert - és ez az első ország a világon, ahol minden szélessávú internetfelhasználó számára elérhetővé tette a tiszta optikai szálat (FTTP). A helyi internetszolgáltató 500 Mbps minimális letöltési sebességet kínál ügyfeleinek. Az európai országok között második helyet elért Izlandon pedig a lakosság 99,9%-ának garantálják a minimális 100 Mbps sebességet.

Hazánk sajnos az európai országok középmezőnyétől is le van maradva: az adatok szerint 2021-ben az átlagos letöltési sebesség 42,99 Mbps volt, alig néhány európai országnál vagyunk jobbak ezzel az eredménnyel. Erre magyarázat lehet, hogy nem tartozunk a legkisebb méretű országok közé, de beszédes adat, hogy a gazdaságilag nálunk (egyelőre) rosszabbul álló, szomszédos Románia az élbolyban van a maga 112-es értékével. A többi szomszédunkat nézve sem állunk a legjobban: Szerbia, Ausztria, de még Ukrajna is gyorsabb letöltési sebességet kínál, mint Magyarország.

Hol a legjobb az internet?

A listában nem csak európai összevetésben, de globálisan is szerepelnek a legjobb és legrosszabb országok - lássuk először az első kategóriát. Itt is nagyjából érvényesül az az alapigazság, hogy kisebb méretű országok jobb és gyorsabb internettel rendelkeznek - persze bizonyos fokú gazdasági fejlettség se árt hozzá, de ezt majd a legrosszabb internettel rendelkező országoknál látszik igazán. A legjobb internettel rendelkező országok listáján Kína egyik "külterülete", Makaó végzett az élen, aztán jön a már ismert Jersey, Izland, utánuk pedig Lichtenstein és Gibraltár zárják a legjobb 5 listáját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A top 10-ben hét európai ország van, másik három pedig ázsiai (Makaó, Tajvan és Japán), ami jól jelzi azt a globális folyamatot, hogy a hagyományosan rosszabb gazdasággal rendelkező országok még mindig nem rúgnak labdába ezen a téren sem. Japánon és Franciaországon kívül ráadásul olyan nagyon nagy múltú országot sem találunk - jellemzően pár száz négyzetkilométeres területek ezek, szerencsés elhelyezkedéssel.

És hol a legrosszabb?

Kevésbé meglepő módon a 10 legrosszabb letöltési sebességgel rendelkező ország zöme a gazdaságilag súlyosan lemaradt térségekben helyezkedik el. A leglassabb sebességet Türkmenisztánban találjuk (0,77), aztán jön Kelet-Timor (0,94) és Jemen (0,97) következnek - vagyis az első három ország egyaránt ázsiai ebben a tekintetben.

A top 10 ország közül öt is Afrikában van, köztük bőven találunk polgárháborúban vagy diktatúrában szenvedő államokat egyaránt. Európai ország itt nem fért a top 10-be, kontinensünkön a leglassabb internetet a Balkánon, pontosabban Bosznia-Hercegovinában találjuk (8,16).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem