15 °C Budapest
A rainstorm on Andrassy Street in Budapest, Hungary.

Korántsincs vége az ítéletidőnek: a napokban is zúdulni fog az eső

2023. május 15. 20:27

A napokban tapasztalható nagy mennyiségű csapadék a hét nagy részében még velünk marad, de hétvégén már napsütés várható. A szakember szerint az idei nyáron - ha minden jól megy - a Medárd napi esők sem maradnak el.

Múlt csütörtökön megérkezett hazánkba az az időjárási jelenség, ami az év ezen szakában a legnagyobb mennyiségű esőt képes produkálni. Egy sekély ciklonról van szó, több hullámban szállította (és szállítja továbbra is) az esőt, aminek mennyisége az elmúlt három napban az ország délnyugati és középső tájain elérte, helyenként meg is haladta a havi átlagnak számító 50 mm-t. Hétfőn ugyan nagy területeken csökken, szakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon azonban még erősen borult az ég, és még koránt sincs vége.

Estétől ismét erősödik a ciklon, újabb hullám érkezik. A következő napokban ismét mindenhol esni fog, a legnagyobb mennyiség ezúttal a Dunántúl nyugati felén várható – mondta el a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Eszerint a következő napokban országszerte még 10-20, a Nyugat-Dunántúlon 20-40 milliméternyi esőre számíthatunk. Mindez pedig kedden kiadós, de „csendes” eső, szerdán és csütörtökön záporok, zivatarok formájában. Pénteken, azaz május 19-én aztán az eddigiekhez képest mintha elzárták volna a csapokat.

A hét utolsó napjaiban már csupán elszórtan valószínű csapadék, hétfőtől pedig beáll a szokásos, záporokkal, zivatarokkal tarkított, de alapvetően meleg, májusi idő. Ami a hőmérséklet alakulását illeti, hétvégéig marad az eddigi 17-22 fok a legmelegebb órákban, miközben hőérzetünket jelentősen csökkentheti a fel-feltámadó cél és a párás levegő. Szombattól aztán betör a nyár, 22-27 fokos maximumokat mérhetünk.

Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a meleg, szárazabb idő majd csak június 6-8. körül fordulhat ismét csapadékosabbra, a meteorológus szavaival úgy tűnik, idén talán nem maradnak el a Medárd napi esők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem