22 °C Budapest
Budapest, 2021. augusztus 31.Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton 2021. augusztus 31-én. A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját, a mainzi BioNTech alelnökét, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docensét ábrázoló falfestményt a szeptember 9-én kezdõdõ Brain Bar jövõfesztivál szervezõi készíttették.MTI/Balogh Zoltán

Újabb rangos díjat kapott Karikó Katalin: Németországban tüntették ki a magyar tudóst

2021. december 22. 17:36

A „Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin, magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkásságáért” – jelentették be Németországban.

Karikó Katalin kutatásaival megalapozta a hatékony mRNS-alapú terápiák és a vakcinák fejlesztését, az akadémia sajtóközleményben kiemelte, hogy az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, azaz a német BioNTech és az amerikai Moderna céghez kötődő oltóanyag gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el.

Az RNS-módosításokról 1990 és 2010 között számos közlemény jelent meg, de Karikó Katalinnak az uridineknek a pszeudouridinekkel való helyettesítésére fölfedezett módszere jelentette a sikeres terápia kulcsát. Karikó Katalin kutatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól.

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.

A Helmholtz Medal a németországi Akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el. A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem