7 °C Budapest

Számok bizonyítják: lenyomja a NOK a lakáshitelt

Pénzcentrum
2016. június 9. 11:42

A héten adták ki a NOK részletszabályairól szóló rendeletet, ennek nyomán pedig a kormánytól megtudtuk, hogy a közösségek kedvezőbbek lehetnek, mint egy banki hitel. Utánaszámoltunk, hogy valóban így van-e és arra jutottunk, hogy a futamidő jó megválasztásával valóban milliókat spórolhatunk a NOK-kal. Ez persze nem teszi zárójelbe a közösségek egyértelmű hátrányait.

A héten jelent meg a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) részletes szabályairól szóló rendelet.

Össze kell vetni az elérhető banki szolgáltatásokkal és nyugodtan állíthatjuk, hogy azokkal összevetve ez a konstrukció kedvezőbb

- mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az RTL Klub Híradójának.

Tényleg jobb a NOK a banki lehetőségeknél?

A NOK rendszerét elsősorban a lakástakarék pénztárakkal (LTP) lehetne összevetni, ezt korábbi cikkünkben be is mutattuk, azonban az LTP-k nem banki konstrukciók. Ha banki ajánlattal szeretnénk összevetni a NOK-ot, akkor legjobban a lakáshitelekkel lehet összehasonlítani.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a kományszóvivő hogyan értheti a mondottakat, ezért a számok nyelvére is lefordítottuk az elhangzottakat. Kiszámoltuk, hogy mennyit kell a lakásunkért fizetni 10, illetve 15 éves futamidővel, 10, 25 és 40 milliós lakásérték mellett. Lényeges:

  • A lakásérték 20 százalékát egyéb forrásból teremtjük elő, ez a lakáshitelnél előírás, de a NOK esetében sem árt, ha plusz megtakarításunk van.
  • Az egyszeri költségekkel nem számoltunk, a közösségeknél a lehetséges maximális rendszeres költséggel, a szervezési díjjal és a 30 százalékos állami támogatással számoltunk.
  • A lakáshitel kamatát teljes futamidő alatt állandó, 5 százaléknak vettük, a valóságban persze ez változhat.

A 10 éves konstrukcióknál a NOK minden esetben sokkal alacsonyabb törlesztőrészletekkel kecsegtet, de 15 évnél már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ugyan a kisebb összegű lehetőségeknél nagyjából egyenlő a havi fizetendő, azonban a közösségeknek fizetendő rendszeres költségek miatt a nagyobb lakásértéknél már (ugyan csak minimálisan, de) a hitellel járhatunk jobban. A teljes befizetendő is ennek megfelelően alakul, a 10 éves konstrukcióknál a közösségekbe érdemes belépni. A 15 éves futamidőnél viszont nagyjából ugyanakkora a teljes befizetés, kivéve a 40 milliós lakásértéket, ahol már jelentős előnye van a hitelnek. Ebben egyébként az állami támogatás maximuma is jelentős szerepet játszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemcsak a költségek számítanak

Persze vannak egyéb különbségek is, amelyekre nem árt odafigyelni, mivel nemcsak a pénzügyi része maghatározó a két konstrukciónak.

Ezek a NOK előnyei:

  • A befizetéseink után 30 százalékos állami támogatást kapunk, évente legfeljebb 300 ezer forintig.
  • Bizonyos szempontból alacsony kamatozású hitelként is felfogható (a rendszeres költségek mintegy kamatként számítanak), azonban a hitelnek minden esetben van kamata.
  • Nem változik a kamat, a lakáshitelnél (a teljes futamidőre rögzített kölcsön kivételével) a futamidő alatt valószínűleg változik.
  • Kiszámítható, mennyit kell fizetnünk a teljes futamidő alatt.
  • Önerő teremtésére sincs feltétlen szükség.

A NOK hátrányai:

  • A lakáshitelnél azonnal megkapjuk a pénzt, míg a közösségeknél a futamidő alatt, előre nem látható módon jutunk pénzhez és ezzel lakáshoz is.
  • A NOK egyfajta ingyenhitelként is felfogható, míg a lakáshitelnek van kamata. Ezért cserébe a NOK-nak rendszeres (aránylag magas) költsége van.
  • A közösségtől kapott pénzből csak új lakást vásárolhatunk, míg a lakáshitelből használt lakást is vehetünk, vagy akár korszerűsíthetünk, felújíthatunk, bővíthetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem