2 °C Budapest

Ez a trükk 40 milliót érhet a CSOK-osoknak: kár, hogy illegális

Pénzcentrum
2016. január 11. 05:48

Ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt az új, 10+10 milliós CSOK-nál, akkor vissza kell fizetni a kapott támogatást. Az viszont, hogy mennyivel tartozunk ilyenkor az államnak már csak egy orvosi igazoláson múlik. Ezzel a dokumentummal ugyanis akár 40 milliót is spórolhatunk magunknak.

Korábban már írtunk arról, hogy egész vagyonokat kell visszafizetni az államnak, ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt a 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményénél (CSOK). Persze nem feltétlen kell 50 milliót fizetnünk: ha kiderül, hogy orvosi okokból nem születhet (több) gyermekünk, a büntető kamatokat nem kell megfizetnünk.

Ekkor csupán a felvett tőkét kell visszafizetni (10 millió forintot), ráadásul a ténylegesen megszületett gyerekek után járó összegeket le lehet vonni a visszatérítendő pénzből:

  • Ha egy gyerekünk van a tíz év végén, akkor 9,4 milliót,
  • Ha két gyerekünk van, akkor 7,4 milliót kell visszafizetnünk.

Hogyan kell visszafizetni?

A rendelet szerint a bankon keresztül kell visszafizetni a CSOK-ot. Itt kell leadni a terméketlenségről szóló igazolást is, amiben szerepel, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljáráson ötször részt vett, illetve a meddőségi kezelésben részesült a házaspár. Ezt a dokumentumot nem árt a tizedik év vége előtt beszerezni (persze a CSOK igénylése előtti igazolás nem fogadható el), mivel ezután csupán 60 napunk lesz arra, hogy benyújtsuk az igazolást. Ha ezt elmulasztanánk, akkor a büntetőkamattal növelt összeget kell visszafizetni, a támogatás visszafizetésére is ugyan ennyi, 60 napunk áll rendelkezésre.

Ez viszont nem egyszerű, egy átlagos magyar családnak még a 7,4 millió forint egy összegben kifizetése szinte lehetetlen feladat, ha pedig ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor a bank az illetékes kormányhivatalhoz fordulhat. Persze kérhetünk részletfizetést, ebben az esetben is a kormányhivatalhoz kell fordulnunk:

A kormányhivatal a Kincstár hatósági jogkörében eljárva kizárólag a részletfizetés engedélyezése körében folytathat le méltányossági eljárást. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének visszafizetésének részletekben történő teljesítése akkor engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja, hogy a CSOK azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene

 - olvasható a rendeletben. Ez alapján kérelmet nyújthatunk be a kormányhivatalnak, ha nem tudjuk egyben visszafizetni a támogatást. Erre 60 napunk van, és a kérelem benyújtásáról érdemes értesíteni a bankot is.

Sokkal olcsóbb az igazolás, mint a büntetőkamat

Ha valaki nem teljesíti a feltételeket, akkor két meglévő gyerek mellett a büntetőkamat miatt a mostani, 1,35 százalékos alapkamattal számolva több mint 14 millió forintot fizethetünk vissza. Ha viszont orvosi igazolásunk van a terméketlenségről, akkor csupán a felvett támogatást kell visszafizetni, ami 7,4 millió forint. A kettő különbözete 6,82 millió forint.

Ha viszont 4 százalékos alapkamattal számolunk, akkor a büntetőkamat mértéke 20 százalék lesz, vagyis a teljes visszafizetendő 48,3 millió forint lesz. Itt a különbözet az orvosilag igazolt és a nem igazolt visszafizetés között közel 41 millió forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emiatt a gyerekvállalások határidejekor könnyen lehet, hogy elszaporodnak a terméketlenségről kiadott igazolások.

Már a jelenlegi kamatok mellett is jelentős összeg spórolható meg az orvosi papírok hamisításával. Ezért még a büntetőjogi felelősség ellenére is lehet, hogy sokan inkább ezt választják az egyébként valószínűsíthető, örök életre eladósodás helyett.

Azt fontos leszögezni, hogy nem érdemes úgy igényelni a 10+10 milliós CSOK-ot, hogy nem szeretnénk teljesíteni a feltételeket (akár örökbefogadással), mivel a rendelet a legtöbb ügyeskedés ellen bebiztosítja az államot, hogy jogosulatlanul ne vehessék igénybe az igen jelentős mértékű támogatást.

Nem is olyan könnyű összehozni a harmadik gyereket

Sokan azt gondolhatják, hogy a három gyerek feltételt már akár öt év alatt is össze lehet hozni, és persze előfordulnak olyan családok, ahol már pár év alatt sikerül teljesíteni a három gyerek feltételt. Az Index pénteken egyenesen arról írt, hogy nagyon rossz helyzet alakult ki hazánkban ebből a szempontból.

Csak minden tízedik magyar férfi alkalmas spermadonornak, vagyis nagyon rossz a hazai állomány termékenység szempontjából.

Persze, a spermadonoroknak igen szigorú feltételeknek kell megfelelnie, viszont a 10 százalékos arány azt jelzi: a férfiak igen nagy százalékánál gond lehet a megtermékenyítéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem