20 °C Budapest
An approaching thunderstorm with a funnel of heavy rain in the distance.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a fél országra: zivatar, szélrohamok, jégeső várható

2023. július 24. 08:32

Késő délutánig az ország legnagyobb részén napos, gyengén felhős, száraz idő várható, de a Dunától keletre időszakosan lehetnek erősen felhős körzetek. Az északkeleti tájakon kevés helyen és kis eséllyel kialakulhatnak záporok, zivatarok. Késő délutántól, kora estétől viszont már egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés, és alakulnak ki záporok, zivatarok, nagyobb eséllyel északon, északnyugaton heves zivatarok is előfordulhatnak. Napközben sokfelé kísérik élénk, a Dunántúlon erős lökések a déli, délnyugati szelet. 

Délutánig kevés helyen fordulhat elő zivatar (elsősorban északkeleten), ezeket esetleg viharos (>60-70 km/h) széllökés és jégeső (~1-2 cm) kísérheti. Hétfő késő délutántól, kora estétől viszont egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Ezekhez több helyen is társulhat felhőszakadás (>25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm is). Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 cm) jég kíséretében! A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

A legmagasabb, piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett hétfőn a napi középhőmérséklet az északkeleti országrészt leszámítva nagy területen 25 fok fölött, a déli, délnyugati vidékeken 27-28 fok körül alakulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm