20 °C Budapest
Apartment building in 13rd district, Budapest, Hungary

Ezt nem lehet felfogni: az eddigi lakásár-drágulás csak a jéghegy csúcsa volt, ami most van, az a pokol

2023. július 19. 09:46

Az egy dolog, hogy a lakásárak iszonyatosan megdrágultak Magyarországon 2015 után, az viszont egy másik, hogyha ehhez hozzávesszük a hitelek megdrágulását is, akkor aki hitelből szeretné számára új lakásba költöznie, annak akkora áremelkedéssel kell szembenéznie, amit elsőre kevesen hinnének el. A Portfolio megnézte, hogy a két hatás együtt mekkora nominális drágulást hozott az érintetteknek.

A KSH előzetes adatai alapján az idei első negyedévben az új építésű lakásokat átlagosan 297%-os, a használt lakásokat átlagosan 189%-os áron adták-vették a 2015-ös évi átlagos árszintekhez képest. Tudjuk azt is, hogy hosszú távon nézve a magyar lakásvásárlóknak jellemzően nagyjából a fele vesz igénybe lakáscélú hitelt egy kereskedelmi banknál. Nekik sokkoló hír, hogy 2015-ben még 5,5%-os, a 2021-es mélyponton 3,8%-os, idén viszont 8,8%-os átlagkamattal vesznek fel hiteleket.

Az elemzésben szereplő tipikusnak számító új építésű lakás értéke 18,3 millióról (2015) mostanra 54,3 millióra, a tipikusnak mondható használt lakásé pedig 11,6 millióról 21,9 millióra ugrott. Igen ám, de aki hitelt szeretne ezekre felvenni, az a szabályozás szerint ezeknek az áraknak csupán a 80 százalékára tud. Ezzel számolt az elemzés is, ebből kiderült: míg az alacsonyabb kamatok mellett egy 20 éves futamidejű hitel esetében a felvett összegnek korábban nagyjából a másfélszeresét kellett visszafizetni, most a teljes visszafizetendő összeg több mint duplája a felvett hitelösszegnek, miután a törlesztőrészletek nagyjából másfélszeresükre emelkedtek.

A számítások szerint, mind a lakásárak emelkedését, mind a hitelek megdrágulását összeadva azt kapjuk, hogy

  • a 2015-ben még hitel nélkül 18,3 millióba, hitellel együtt 28,9 millióba kerülő új építésű lakás mára hitel nélkül 54,3 millióra, hitellel együtt viszont 115,8 millió forintra drágult, miközben
  • a 2015-ben még hitel nélkül 11,6 millióba, hitellel együtt 18,3 millióba kerülő használt lakás mára hitel nélkül 21,9 millióra, hitellel együtt viszont 46,7 millió forintra drágult.

Elmondható tehát, hogy hitel nélkül ezen időszak alatt az új építésű lakások átlagosan a 2015-ös szint 297%-ára drágultak, egy maximálisan kihasznált, 20 éves futamidejű hitellel együtt viszont az akkori szint 401%-ára. Ugyanez a használt lakás esetében hitel nélkül 189%, a hitellel együtt viszont 255%.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem