A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat.
Az élelmiszerpazarlás sohasem látott méreteket öltött: csak mi magyarok 68 kiló ételt dobunk a kukába évente. A pazarlást mihamarabb meg kell állítani, sokat segíthet ebben, ha pontosan tisztában vagyunk, mit mennyi ideig tárulhatunk, és mi az a pont, amikor már meg kell szabadulnunk tőle.
Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna - olvasható a Nébih Maradék nélkül oldalán, mely az élelmiszerpazarlásra hívja fel a figyelmet. És tény, ételek kidobása súlyos probléma, melyről folyamatosan beszélni kell.
Hol a határ?
Egy bizonyos ponton túl azonban már nem, hogy nem ajánlott, de egyenesen tilos megenni a hűtőben, kamrában "érlelődő" készételeket. De vajon hol van ez a pont? Az FDA (Food and Drug Administration) szerint a maradékok kifejezetten kényesek az időre, azaz nem feltétlenül álnak el addig, ameddig gondolnánk - derül ki a Huffpost egyik friss cikkéből, amelyben Andrea Casero mikrobiológussal és Guy Crosby élelmiszer-tudóssal fejtették fel a problémát.
Az FDA szerint a főtt maradékot két órával az elkészítés után hűteni vagy fagyasztani kell, és a maradékot a hűtés után négy nappal már feltétlenül el kell fogyasztani vagy ki kell dobni.
Peter Cassell, az FDA sajtóreferense szerint a fent megfogalmazottak "általános ajánlások, melyek a baktériumok növekedési sebességén és a megfelelő tárolás elvein alapszanak."
Bacilusok és a táptalaj
A megszólaltatott szakemberek szerint azért nem ennyire egyszerű és egyértelmű a helyzet: Guy Crosby, hitelesített élelmiszer-tudós, a Harvard T.H. Chan egyetemi docensének magyarázata szerint az az FDA az iránymutatásai túlságosan általánosak.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az alacsonyabb pH-értékű ételek, a paradicsomos szósz vagy a citrompite általában hosszabb ideig elállnak, akár egy hétig is, mivel a savas állapot a baktériumok számára nem a legideálisabb táptalaj. Ellenben a magasabb pH-szintű ételek, a halak vagy a tojás már megfelelő táptalaj, ezért esetükben szigorúan be kel tartani a három napot.
A magas cukortartalmú élelmiszerek, például a sütemények megkötik a vizet, és megakadályozzák a baktériumok és a penész növekedését- éppen ezek az élelmiszerek hűtve tárolandók, légmentesen zárható tartályban akár egy hétig is. Másrészről a magas nedvességtartalmú élelmiszerek, például a főtt húsok és főtt zöldségek még hűtőszekrényben tárolva is hamar romlásnak indulnak. Három napon túl már nem fogyaszthatók biztonsággal.
Alapszabályok
- A biztonságosan és megfelelő tárolás egyik legfontosabb eszköze a tiszta, légmentesen záródó edény, mivel az oxigén elősegítheti a baktériumok szaporodását.
- Ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét, hogy megbizonyosodj, elég hidegen tartja-e az ételeket: az ideális hőmérséklet 1,5-4,5 Celsius fok között van. (A hűtőszekrény hátulja általában hidegebb, mint a az elülső része és az ajtaja - ezt fontos lehet tudni a helyes tárolás szempontjából.)
- Ha bizonytalan vagy, könnyen felejtesz, címkézd fel az élelmiszereket: írd r az edényre az elkészítés dátumát.
- Ha a megmaradt ételek még melegek, akkor csomagold őket több kis edénybe, hogy gyorsabban lehűljenek, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását bennük.
Nagyon fontos hírt kaptak a magyar nyugdíjasok: sokan jogosultak támogatásra, itt vannak a részletek
A nyugdíjasoknak is lehetőségük van otthonfelújítási támogatásból korszerűsíteni családi házukat.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Vállalkoznál, de nem tudod, hogyan kell? Jelentkezz a Delfinek között programra!
Pitcheld vállalkozásod a GEN Z Fest-en, ahol mentoraink segítségével lendülhetsz túl a problémákon.
- Őrizetbe vettek egy demokrata kongresszusi képviselőt
- A korábbi 100 milliós bírság után újabb 40 milliós fizetnivalót kapott a 4Life
- Az EU és a NATO is tudja, és nem tűri az ilyen viselkedést
- Kubatov Gábor: egy fradistának nem lehet más a célja, mint a csúcs
- Megérkezett Dua Lipa harmadik albuma
- Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek