Tényleg trükköznek a vezetékes gázzal? A víz is lassabban forr fel

Pénzcentrum
2014. február 5. 05:51

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint egyre több fogyasztó panaszkodik arra, hogy a tavalyi rezsicsökkentések óta jelentősen csökkent a vezetékes gáz fűtőértéke. A panaszosok szerint a szolgáltatók a minőségen spórolják meg a központi árszabályozás okozta bevételkiesésüket. A Pénzcentrum.hu utánajárt a felvetésnek.

Közzétette honlapján az egyes termékek és szolgáltatások 2013-ra vonatkozó éves fogyasztói átlagárait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). E szerint a vezetékes gázért köbméterenként átlagosan 122 forintot fizettek a lakossági fogyasztók tavaly. A 2012-ben tapasztalt 136 forintos átlagárhoz képest ez köbméterenként 14 forintos megtakarítást jelentett a magyar családoknak. A 2013-as köbméterenkénti átlagár így nagyságrendileg a 2010 és 2011 közötti állapotokat idézi. Az átlagárcsökkenés egyértelműen a rezsicsökkentés számlájára írható. Mint ismert, 2013. január elsejével 10 százalékkal, majd novembertől 11,1 százalékkal csökkent hazánkban a lakossági gáz ára.

A közüzemi díjak központi csökkentése ugyanakkor itt még nem ér véget - a kormányzati tervek szerint 2014 szintén a rezsicsökkentés éve lesz (ez nem is csoda, hiszen közelednek a választások - a szerk.). Ennek szellemében éppen a tegnapi nap folytatta le az Országgyűlés a harmadik rezsicsökkentésről szóló fideszes törvényjavaslat összevont vitáját. Az előterjesztés szerint a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökkenhet. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök a tavaszi ülésszak első napirend előtti felszólalásában jelezte, a kormány célja, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia Európában.

Tényleg trükköznek a vezetékes gázzal?

Mivel a rezsicsökkentés terheit egyértelműen a szolgáltatók viselik, így a lakosság körében beindultak a találgatások is, vajon hol próbálják a közműcégek kijátszani a rendszert. A legelterjedtebb hiedelem szerint a gázszolgáltatók a fogyasztók számára biztosított földgáz minőségén spórolják meg a központi árszabályozás okozta bevételkiesést. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők szerint azonban a keverék összetételével a szolgáltatók nem tudnak trükközni!

KATTINTS! 1,2 millió Tigáz-ügyfél fizethet hamarosan a Díjneten

Mivel a földgáz egy túlnyomásos, zárt rendszerben áramlik, a szolgáltató nem tud változtatni a csőben áramló gázkeverék összetételén. Ehhez speciális kompresszorok és egyéb berendezések lennének szükségesek, amelyekkel sem a gázelosztó sem a gázszolgáltató nem rendelkezik. Arról már nem is beszélve, hogy az FGSZ Zrt. a szállítórendszerbe átadott földgáz minőségét folyamatosan (7 percenként) méri - napi és havi átlagot számol, s bizonylatol. Sőt, az FGSZ Zrt. által működtetett gázösszetétel-elemző és fűtőérték számító berendezések mérésügyileg hitelesítettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tényleg csak az állam biztosíthatja egy szolgáltatás tisztaságát?
Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa az Országgyűlés tegnapi vitanapján a gáz minőségével kapcsolatban jelezte, azért nem látható pontos kép, mert privatizálták az ezt mérő céget. Hozzátette: ennek ismét állami kézbe kell kerülnie.

A trükközésre mindazonáltal a szolgáltatás biztonságának fenntartása miatt sincs lehetőség. A gázkészülékek gyártója a készüléken, illetve a hozzá tartozó gépkönyvben, műszaki leírásban, tanúsítványban meghatározza, hogy az melyik szabvány vagy előírás szerinti minőségű, paraméterű ( például a készülék csatlakozási pontjában előírt nyomás) gáz elégetésére alkalmas. A minőséget, illetve a paramétereket jellemzően a szabványok vagy előírások bizonyos határok között adják meg. A gyárilag beállított készülékeket az üzembehelyezés alkalmával a szakember ellenőrzi, illetve a helyi viszonyoknak megfelelően beszabályozza. Ha a gáz összetétele megváltozik, akkor az égési folyamat nem a tökéletes vagy ahhoz közeli állapot szerint megy végbe, így a készülék működésére káros hatással lehet és akár balesetveszélyt is jelenthet. A balesetveszély elsősorban az egészségre káros anyagok keletkezésében ( például szénmonoxid) jelentkezhet. Éppen ezért tanácsos készülékeinket minimum évi egy alkalommal szakember bevonásával leellenőriztetni.

Miért kell többet fűtenem, tovább főznöm, ha nem trükköznek a szolgáltatók?
Minden fűtési időszakban megnő azon panaszok száma, amelyek a gáz fűtőértékének romlására vonatkoznak. Mint azt ilyenkor a fogyasztók ok-okozati összefüggésként levonják, mivel rosszabb a gáz minősége, tovább tart kifűteni a lakást, felforralni a vizet. Az ilyen panaszok ugyanakkor jellemzően a legnagyobb hidegben szaporodnak meg. Párhuzam így nem a gáz minőségével vonható, hanem az ingatlan energetikai ismérveivel, illetve a vezetékes víz hőmérsékletével. Mint ismert, a magyar lakóingatlanok igen rossz energetikai ismérvekkel rendelkeznek. A legnagyobb hidegben viszont ezekben az ingatlanokban hatványozottan kerül előtérbe az a mondás, hogy az utcát is fűtjük. Minél jobb egy ingatlan energetikai besorolása, annál kevesebb energia kell a felfűtéséhez - még a legnagyobb hidegben is. Összefoglalva tehát szökik a meleg ingatlanjainkból, s a nagy hidegben sokkal jobban kell fűteni, hogy fenntarthassuk a megszokott hőmérsékletet. De ugyanez a gondolatmenet érvényesül a főzés esetén is. Télen hidegebb víz folyik a csapból, így továb tart annak felforralása is.

A fentiek figyelembevétele mellett mindazonáltal előfordulhatnak minimális eltérések a gáz összetételében. Az általános szerződési feltételek általában pontosan meghatározzák a maximális eltérés mértékét (az eltérés jellemzően az előre meghatározott MJ/m3-es értékhez képest +/- 5 százalék lehet - a szerk.). Sőt, ma már a legtöbb szolgáltatónál bárki online is nyomonkövetheti ezeket az értékeket - a napi átadói gázminőség adatok nyilvános információként állnak rendelkezésre. Az esetleges fűtőértékbeli eltéréseket a számlán természetesen minden esetben jóvá is írják.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm