23 °C Budapest

2020-ra az összes hazai panelt felújíthatják

Pénzcentrum
2013. december 10. 13:48

A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. december 10-én, Budapesten. Az Panel I-II. programok eredményeit is figyelembe véve így a teljes 700 ezres magyarországi panel épületállomány energiahatékonysági felújítását biztosítja 2020-ig a Kormány. A Panel III. végrehajtása több mint 1 millió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javulásához, rezsiköltségeinek csökkenéséhez járulhat hozzá - olvasható az NFM közleményében.

"A fejlesztési tárca - a 320 ezer hazai panellakás felújítását befejező Panel II. program sikeres lezárásával egyidejűleg - 2013 novemberében kezdte meg a Panel III. program előkészítését. Az előkészítő munka az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek bevonásával zajlott. Németh Lászlóné elmondta, hogy a 380 ezer további panellakás komplex felújítását ösztönző program első üteme 2014 februárjában indul, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Kormány általi elfogadását követően.

A korszerűsítés a szén-dioxid kvótabevételekből finanszírozott Zöld Finanszírozási Rendszer (ZFR) keretében valósul meg. A tervek szerint 2014 második felétől a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energetikai célú pályázati forrásainak igénybe vételére is lehetőség nyílik. A Panel III. program azon túl, hogy a hazai építőipar számára várhatóan 500 milliárd forintot meghaladó megrendelés állományt keletkeztet, 2020-ig hazánk teljes panel épületállományának energiahatékonysági felújítását megvalósíthatja.

A panel lakóközösségeknek szóló pályázat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a komplex felújítások lehetőleg megújuló energia felhasználásával történjenek. A program a kivitelezői minősítő rendszer megtartásával és az adminisztráció egyszerűsítésével a pályázók érdekeit szolgálja.

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint reális cél a legalább 40 százalékos energia-megtakarítási szint elérése, így 2020-ig közel 13 PJ energia-mérséklés valósulhat meg a program segítségével. A Panel III. program elindításával több mint 1 millió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javításához, rezsiköltségeinek tartós csökkentéséhez járulhat hozzá" - fogalmaz a minisztérium közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem