Hol nem lehetnek hajléktalanok Budapesten? Itt a lista

Pénzcentrum
2013. november 24. 08:07

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb közéleti témája volt, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes budapesti közterületeken. A Pénzcentrum.hu most mutatja pontosan, hol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen hajléktalanok.

A Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön fogadta el azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes budapesti közterületeken. A kihirdetést követő napon, november 15-én a rendelet életbe is lépett.

Tiltott terület többek között 29 kiemelt aluljáró, de a tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, köznevelési intézmények környékére is.

Jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz a 29 kiemelt aluljáró bejárataiól számított 50 méteres körzet. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII, a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását. A Fővárosi Közgyűlésben erről nem is szavaztak, azok automatikusan, a törvény erejénél fogva a rendelet részét képezik. IDE KATTINTVA megtudhatod, az egyes kerületek mely részekről tiltják ki a hajléktalanokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: budapest.hu

Tájékoztatják a hajléktalanokat

Utcai szolgálatok próbálják tájékoztatni a hajléktalanokat arról, hogy a csütörtökön elfogadott fővárosi rendelet szerint hol nem tartózkodhatnak majd életvitelszerűen közterületen Budapesten - erről a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója beszélt pénteken az MTI-nek.

Győri Péter, aki a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke is, elmondta, hogy a tiltott világörökségi területeken már hetekkel ezelőtt megkezdődött az érintettek tájékoztatása. Elmondta azt is, hogy a tiltott területnek számító 29 kiemelt aluljáróban éjszakánként 30-50 hajléktalan ember tartózkodik, "látható közterületen" pedig 300-400 ember lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem