6 °C Budapest

Csomagolnak a nyugdíjasok: vígan élnek a magyar kasszából külföldön

2016. szeptember 19. 11:13

Mennyit kapnak a legszegényebb nyugdíjasok? Hány éves a legidősebb ellátott? Hányan élnek külföldön a magyar nyugdíjból? Összeszedtük azokat a tényeket, amiket talán sosem gondoltál volna a magyar nyugdíjasokról.


  • A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tavaly összesen 2,7 millió főnek folyósított valamilyen nyugdíjat, ellátás, járadékot, vagy egyéb járandóságot. A legtöbben persze az öregségi nyugdíjasok vannak, akiknek a száma az elmúlt években több tízezerrel növekedett. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. Bár 2015 decemberében ez a szám ugyan némileg csökkent: 2 017 609 főre.
  • A magyar nők korábban mehetnek nyugdíjba és tovább is élnek, mint a férfiak. Emiatt pedig hatalmas a különbség: a magyar öregségi nyugdíjasoknak ugyanis csupán 37 százaléka a férfi és 63 százaléka nő.
  • A női nyugdíjasok átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, míg egy férfi átlagosan 19,86 évig kapja a nyugdíját, addig egy nő 25,87 évig.
  • Nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas éveikre, egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.
  • Az elmúlt 8 évben nem emelkedett a nyugdíjminimum összege hazánkban, ami jelenleg 28 500 forintra rúg. Sokan vannak azonban, akik még ennél is kevesebbet kapnak (például, akik csak résznyugdíjra jogosultak). Hazánkban jelenleg a közel 2 millió nyugdíjasból
    2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.
  • Bár az átlagnyugdíj 109 ezer forint, mégis a nyugdíjasoknak több mint a fele - összesen 1 112 861 fő - 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta. Ennek ellenére 100 ezernél is többen vannak azok, akiknek 200 ezer forint felett visz a postás, ráadásul többen kapnak már milliós összegű nyugdíjat is.
  • Ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik. Jelenleg a legfiatalabb nyugdíjas 54 éves, míg a legidősebb 110.
  • Több tízezer 90 és 100 év közötti nyugdíjas él Magyarországon, de a 100 év felettiek is szép számmal képviseltetik magukat: összesen 472-en vannak. A 100 év felettiek között összesen 121 férfi van és 351 nő.
  • Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Már 27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját, a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik.
  • A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm