Brókerbotrány: a biztosítónál jó helyen lett volna a pénz?

2015. március 25. 13:29

A nyugdíjbiztosítások most a legfontosabb biztosítási termékek Magyarországon, a tavalyi befizetések 220 ezer forintot tettek ki átlagosan - derült ki a Portfolio Biztosítás 2015 konferenciáján. A beszélgetés során szó volt arról is, hogy miért biztonságosabb biztosítónál tartani a megtakarításainkat, mint a bankban.

A nyugdíjbiztosítás a legfontosabb termék

A nyugdíjbiztosítások voltak az egyik legnépszerűbb termékek 2014-ben, a teljes életbiztosítások 32 százalékét teszik ki a befizetett összeg alapján, összesen 69 ezer ilyen szerződést kötöttek a magyar biztosítók tavaly. Szerződésenként átlagosan 220 ezer forintos éves díjjal számolhatunk.

Ez a 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírással számolva azt jelenti, hogy egy átlagos ügyfél nyugdíjcélú megtakarításai átlagosan 264 ezer forinttal nőttek 2014-ben a 44 ezer forintos jóváírásnak köszönhetően (ehhez még hozzáadódik a hozam is).

A nyugdíjbiztosításról a konferencia résztvevői szavazással véleményt nyilvánítottak. Ennek alapján a résztvevők több mint 80 százaléka szerint a nyugdíjbiztosítások jelenleg a legkiemelkedőbb termékek ma Magyarországon.

Mi lehet a közeljövő slágerterméke?

A betétek helyett a befektetési alapok vették át a szerepet az elmúlt években a kamatcsökkentések miatt, most már az ügyfelek értik az alacsony kamatkörnyezet fogalmát.

Az életbiztosítási megtakarítások sokkal népszerűbbek lehetnek a közeljövőben, mint a bankbetétek

- mondta el Yann Ménétrier, a Groupama Garancia vezérigazgatója.

Az ügyfelek nem elégedettek az alacsony hozamokkal, az öt százalék alatti kamatokat nem tudják értékelni

- szólt hozzá a témához Kálózdi Tamás a Signal Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Biztonságban van a pénzünk a biztosítóknál?

Az elmúlt hetek pénzügyi botrányai miatt sokan arra gondolhatnak, hogy a pénzük nincs teljes biztonságban, viszont a biztosítók teljesen más háttérrendszerrel dolgoznak. Most egy átmeneti pánik időszak van, ennek meg kell várni a végét

 - mondta Szép Péter, a Deloitte pénzügyi szektorának partnere. A rendszerváltás óta nem volt biztosítási pánik, vagyis a szektor stabilabban működik, mint a brókercégek, sőt még a bankoknál is kiszámíthatóbbak.

Az új szabályoknak nehéz megfelelni, de a biztosítók többsége alkalmazkodni tudott a feladathoz a tavalyi év során, ráadásul minden biztosítási területen fejlődést mutattak fel a biztosítók.

A biztosítókkal sokkal jobb viszont ápolnak az ügyfelek, mint a bankokkal, ez többek között a devizahitelek miatt is van így

- tette hozzá Szép Péter.

Marad a TKM, vagy leváltják a mutatót?

A Magyar Nemzeti Bank az életbiztosítások területén is új szabályozást vezetett be, a teljes költség mutató (TKM) maximális szintjét szabta meg egy ajánlással. A biztosítók 2014 folyamán beálltak az ajánlott szintre, így a most köthető biztosítások már megfelelnek a szabályozásnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyan a TKM az egyik legpontosabb mutató Európában, mégis, lehetséges, hogy a közeljövőben finomítani fogják a számítási módszereket, így a korábbiaknál is pontosabb képet adhat az életbiztosítások költségeiről.

Mi a helyzet a betegségbiztosításokkal?

Az évtized elején növekedésnek induló egészségbiztosítások 2014-ben visszaesést mutattak, a MABISZ elnöke szerint állami beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjenek ezek a biztosítási formák.

Mennyire népszerűek lehetnek a technológiai újítások?

Öncélúan nem innoválunk, de az életbiztosítások értékesítésénél a személyes értékesítés lesz a legfontosabb a következő néhány évben

 - mondta Kádár Gabriella a CIG Pannónia vezérigazgatója.

A nagy, nemzetközi biztosítók vághatnak bele először a digitális világ felé nyitásba

- egészítette ki Kálózdi Tamás.

A fejlesztési pénzek 70 százalékát fordítjuk a digitális fejlesztésekre

- válaszolt a felvetésre Yann Ménétrier. Az előadók egyetértettek abban, hogy hosszú távon elengedhetetlen az ügyfelekhez eljutni a mobileszközök használatán keresztül, emiatt egyre több biztosító jelenhet meg mobilalkalmazásokkal, és internetes értékesítési felületekkel. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem