Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 31. kedd Angéla, Petronella
Hírek » Megtakarítás

Ilyen könnyen nyúlják le a kártyádról a pénzt a boltban: pillanatok alatt

Bankkártyás csalókat leplezett le egy biztonsági kamera; a felvétel tanúsága szerint a bűnözőknek ma már néhány másodperc is elég ahhoz, hogy klónkészüléküket bármelyik boltban elhelyezzék. Amennyiben egy ilyen, megbuherált terminálnál fizetünk, könnyedén lenyúlhatják minden pénzünket a bankszámlánkról. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz.

Megdöbbentő és egyben aggasztó esetet rögzített egy biztonsági kamera. A felvételen az látható, hogyan tereli el a bolti eladó figyelmét egy bankkártyás csalásokra szakosodott, 3 fős banda, hogy közben klónkészüléket helyezzenek el a terminálon.

Nem árt tisztában lenni vele, hogy az ilyen, megbuherált készülékekkel könnyedén áldozattá válhatunk. Amennyiben nem figyelünk, simán ellophatják kártyaadatainkat, így pedig bármikor hozzáférhetnek a számlánkon tartott pénzhez.

Habár ezen klónkészülékek többsége nem olcsó, és ahogy az a felvételen is látszik, üzembe helyezésük komoly szervezést is igényel, a statisztikák mégis azt mutatják, a bűnözők egyre nagyobb üzletet látnak a lehetőségben. Az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.
Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: százezrek nyomorognak emiatt
Te emlékszel még, mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Brutális, mennyi füstöt szívunk be naponta

Kedden van a dohányzásellenes világnap, így ennek alkalmából megszereztünk egy világtérképet, amin több, dohányzással kapcsolatos adatot is összegyűjtöttek. Magyarország szempontjából a leginkább...

Elképesztő, de igaz: citrommal is lehet tüzet gyújtani

Hiszed vagy sem, klasszikus tűzgyújtásra alkalmas eszköz nélkül is lehet tüzet csiholni, és még fadarabokat sem kell egymáshoz dörzsölni. Egy citrom segítségével ugyanis olyan elektromos töltést...
 
NÉPSZERŰ
FRISS