19 °C Budapest

Hihetetlen hozamok: 2008-ban is akadt rá példa!

Pénzcentrum
2008. december 5. 14:00

A műkincspiac hosszú éveken keresztül átlagon felüli növekedést produkált, a válság azonban mára ez a piacot is elérte, ami nagynevű aukciós házak legutóbbi árveréseinek eredményein is látszik. Akadtak azonban idén is olyan leütések, amelyek hihetetlen, még a részvénypiacokat is felülmúló hozamokat biztosítottak a kincseiktől megváló eladóknak.

Hosszú távon a műkincsek még most is kitűnő befeketetési eszköznek számítanak, még akkor is, ha a mostanában megrendezésre kerülő árveréseken nem is sikerül mindig túladni rajtuk. De ugye ebben áll a hosszú távon gondolkodás lényege, hogy nem esünk kétségbe, ha évekig a tulajdonunkban marad az eszköz.

A 2008-as év első 10 hónapjában, a Mei Moses Art Index alapján a 19 századi műalkotások szerepeltek a legjobban, melyek átlagosan több mint 10 százalékos hozamot biztosítottak, de az impresszionista és modern alkotások sem teljesítettek sokkal rosszabbul.

Akadtak azonban olyan leütések is, amelyek bőven felülmúlták az átlagot, ezek közül válogattunk a Forbes magazin oldaláról mi is néhányat:

1. Thomas Moran (1837-1926) amerikai festő egyik alkotása, a Wyoming zöld folyója címet viselő monumentális műve több mint duplájáért, 17,4 millió dollárért kelt el 2008. májusában a Christie's aukcióján, mint amennyirét korábban gazdát cserélt, ami tehát 100 százalékos hozamot jelent az eladójának.

2. Marsden Hartley (1877-1943) szintén amerikai festő, aki a Világítótorony nevű modern, kubista és expresszionista elemeket ötvöző alkotásával került fel a listára. A Christie's szerint Hartley különösen fontos szerepet játszott az amerikai modernista művészetben, így nem is csoda, hogy 6,3 millió dollárért sikerült eladni alkotását májusban, amely a legnagyobb összeg az amerikai modern alkotásokat tekintve.

 

3. Frans Hals (1580-1666) flamand festő az európai portréfestészet egyik legnagyobb alakja. Willem van Heythuysen portréja címet viselő festményéről, amely novemberben alig kevesebb, mint 14 millió dollárért kelt el a Sotheby's árverésén, hosszú évtizedeken keresztül azt hitték, hogy hamisítvány, azonban szakértők megállapították eredetiségét.

 

4. Cornelis van Haarlem (1562-1638) Herkules és Acheolus nevű alkotása 1984 és 2007 között egy egykori kelet-német rendőrtiszt tulajdonában volt, aki korábbi tulajdonosától adócsalás vádja miatt foglalta le a képet. 2007-ben azonban visszakerült jogos tulajdonosához, aki 2008-ban a Christie's-nél bocsátotta áruba, 8,1 millió dollárt kaszálva, amely több mint négyszerese volt a becsértéknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Kazimir Malevics (1878-1935) lengyel származású orosz-szovjet festő impresszionista, modern alkotását, a Szuprematista kompozíció nevet viselőt 60 millió dollárért vásárolták meg novemberben a Sotheby's árverésén. Az 1916-ban készült képet az avantgárd egyik mesterművének tartják, 50 éven keresztül az amszterdami Stedelijk Múzeumban lógott.

 

6. Vaszilij Kandinszkij (1866-1944), orosz származású absztrakt festő műve, az Improvizáció 3. címet viselő októberben először került kalapács alá, és majdnem 17 millió dollárt hozott gazdájának, a textil-mágnás Hermann Lange-nak.

 

7. Jeff Koons (1955 - )amerikai művész Balloon Flower Magenta címet viselő szoborkompozíciója szintén rekord áron kelt el a tavaszi Christie's árverésen, ahol 25,8 millió dollárt fizettek érte.


Persze a felsorolás nem teljes, hiszen még jó néhány alkotás szerepelhetne a hihetetlen leütéseket tartalmazó listán, többek között olyan művészeké, mint Jean-Michel Basquiat, Rufino Tamayo, vagy Alfredo Ramos Martinez - hogy néhányat említsünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem