16 °C Budapest
Group of laughing young kids standing in line starting running race in grass field at summer camp

Rengeteg diákmunkást várnak erre a nyári munkára: 400 ezres fizut ígérnek szállással együtt

2022. február 15. 14:26

Az Amerikai Nagykövetség január 24. óta újra fogadja a nyári munkára jelentkező diákok vízumkérelmét. A Camp America programra az elsők között jelentkező fiatalok már meg is kapták a munkavállalásra jogosító J1-es vízumot. Az Egyesült Államok 2021. november 8-án nyitotta meg munkaerőpiacát az Európából érkező, teljes átoltottsággal rendelkező munkavállalók előtt. 

Az amerikai gyermektáboroztatást szervező Camp America – és így a magyarországi képviselettel megbízott Meló-Diák Iskolaszövetkezet – ezt követően indította újra a „J1-es csereprogramokat”. A több száz jelentkezőből az elsők már a célegyenesben vannak: a követségi személyes interjút követően január végén kilenc magyar fiatal kapta meg az amerikai vízumot. A „J1” jelű vízum – pontosabban annak „camp counselor”, illetve „summer work and travel” alkategóriája – egyszeri kiutazásra és legális munkavégzésre jogosít a június–augusztusi időszakban. Az iskolaszövetkezet nemcsak a toborzást végezte, de a felkészülésben és a vízum-ügyintézésben is támogatta a fiatalokat.

A programra jelentkező, angolul jól beszélő és a 18. életévüket betöltött magyar fiatalok minimum 9 hétre kaphatnak munkavállalási lehetőséget az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban. Az 1990-es évek eleje óta több mint 22 ezer vállalkozó kedvű, az amerikai kultúrát megismerni vágyó magyar fiatal dolgozott és szerzett életre szóló élményeket az Egyesült Államokban működő mintegy négyezer tábor valamelyikében

– számolt be Rasovszky Miklós projektvezető. A táborokban kétféle munkát lehet végezni.

  • A „J1 summer work and travel” vízummal „support staff”, azaz kisegítő pozíciókban lehet dolgozni: ezek jellemzően konyhai, takarító vagy karbantartó munkák, amelyekre csak nappali tagozatos egyetemisták vagy főiskolások jelentkezhetnek.
  • A „J1 camp counselor” vízum birtokában gyerekfelügyelői feladatkört láthatnak el a jelentkezők; ebben a munkakörben nemcsak egyetemi hallgatókat, de 18. életévüket betöltött középiskolásokat és a diplomás fiatalokat – tanárokat, tanítókat, óvónőket, pedagógiai asszisztenseket és edzőket – is szívesen látják.

Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő táborok június 1–25. között kezdődnek és augusztus 15–25 között érnek véget. Erre az időszakra a munkavállalóknak „zsebpénz” jár, amelynek összege az életkortól és a munka jellegétől függ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén a fizikai munkát végzők a 9 hét alatt 1350 dollárt, míg a gyermekfelügyelők 800–1100 dollár közötti összeget kereshetnek. Akinek kedve és ideje van, akár hosszabbíthat is, egy-egy plusz hétért a Camp America program résztvevői 200 dollárt kapnak

– tájékoztatott Rasovszky Miklós. A Camp America programra február 25-ig kedvezménnyel lehet jelentkezni, a 449 eurós díj a retúr repülőjegy árát, a teljes útra szóló biztosítást, a szállást és a napi háromszori étkezést is magában foglalja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem