17 °C Budapest
Managers and workers in the logistics industry talk about working in the warehouse. Mid adult man discussing delivery plan with employees in factory storehouse.

Akár 600 ezer forintot is kaphatnak a vállalkozók minden új ember után: így kell igényelni

2021. november 18. 12:03

„A Vállalkozások munkaerő támogatása programban megítélt összes forrás már meghaladta a 15 milliárd forintot. Mostanáig több mint 34 ezer regisztrált álláskereső új munkaadója nyújtott be kérelmet, mintegy 28 ezer fő után pedig meg is ítélték a kormányzati támogatást” – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a jól célzott segítség elsősorban a keleti országrészben járul hozzá a dolgozni akarók elhelyezkedéséhez.  

A Vállalkozások munkaerő támogatása 2020 őszétől eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony iskolai végzettségűek alkalmazására ösztönözte a foglalkoztatókat. Nyár eleje óta már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső felvételéhez igényelhető az állami hozzájárulás. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók fél éven át így összesen akár 600 ezer forintot kaphatnak egy új kolléga felvétele után.

A program bővítésével novembertől elérhető új bértámogatás kifejezetten a szakképzettséggel rendelkező, 30 év alatti álláskeresőket célozza meg. Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg, a folytatásban fél éven át igényelhető a Vállalkozások munkaerő támogatása is. Egy szakképzett fiatal munkába állását összesen több mint 1,9 millió forintnyi munkáltatói kiadás átvállalásával könnyítheti meg a kormány. Az első néhány héten 147 fő után kértek összesen több mint 124 millió forint támogatást. A program részletes feltételei a munka.hu oldalon olvashatók. Schanda Tamás kifejtette:

 A magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A rendszerváltás óta nem tapasztalt szinten áll a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. Az álláskeresők száma már jócskán a tavaly januári érték alá csökkent, és várhatóan tovább mérséklődik. A magyar családok még nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér és a garantált bérminimum közel húsz százalékos megemelésével. A munkaalapú társadalom és gazdaság kiépítésében elért eredményeket tehát megvédtük, ütemvesztés nélkül haladunk tovább a teljes foglalkoztatás felé.

A miniszterhelyettes hozzátette: „A Vállalkozások munkaerő támogatása újabb kézzelfogható segítséget jelent az álláskeresők számára. A kezdeményezés különösen a keleti országrészben sikeres, a támogatottak tizede Hajdú-Bihar megyei, 9-9 százaléka él Bács-Kiskun vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A megítélt összegekben már átlépte az egymilliárdos határt Baranya, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. Minden második munkába álló e hat megyében lakik, az elnyert források fele itt hasznosul.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 3. 16:55
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem