19 °C Budapest

Ismét sztrájkra készülnek a Hankooknál: nem sikerült megegyezni

2019. március 10. 18:39

A vasárnap hajnali bértárgyalások eredménytelensége miatt hétfőn éjféltől újabb sztrájk várható a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában - mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke vasárnap Budapesten. A várható sztrájkkal kapcsolatban a vállalat - "A Hankook szerint felesleges a hangulatkeltés" c. közleményében - megerősítette, hogy mint a figyelmeztető sztrájk idején, ezután is a magyar törvényeknek megfelelően fog eljárni.

Székely Tamás hozzátette, hogy a vállalatnál a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én.

A szakszervezet hétfőtől bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet, mert lejár a törvény által a sztrájk előtti egyeztetésre biztosított hétnapos határidő, és a vasárnapi tárgyalások sem vezettek eredményre - tette hozzá.

A szakszervezet először szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Hankook dunaújvárosi gyárában.

Mint mondta, a cégvezetés vélhetően ennek hatására jelentette be még aznap, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre. A dolgozókkal akkor azt közölték, hogy az év elejétől visszamenőleg járó emelés összegét március 7-én fizetik ki. Székely Tamás szerint mindez azt jelenti, hogy a társaság már előre tudta, hogy milyen mértékű béremelést akar végrehajtani, azaz terveiket a bértárgyalásokon eltitkolták.

A szakszervezeti vezető szerint jelenleg a dolgozók elégedetlensége főként abból fakad, hogy a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelésnek nevezett béremelése teljesítményértékelések alapján differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy 

a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. 

Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke. 

Székely Tamás közölte, a sztrájk pontos időpontját, csak a munkabeszüntetés kezdete előtt hozzák majd nyilvánosságra.

Itt a Hankook hivatalos állásfoglalása

A friss hírek kapcsán, "A Hankook szerint felesleges a hangulatkeltés" címmel állásfoglalást tett közzé a Hankook Tire Magyarország Kft., amelyet a cég kommunikációs osztálya a Pénzcentrum számára is eljuttatott. Az alábbiakban ezt olvashatják, vágatlanul:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A Hankook Tire Magyarország Kft. bejelentette, hogy a VDSZ-szel folytatott egyeztető eljárás nem vezetett eredményre. A várható sztrájkkal kapcsolatban a vállalat megerősítette, hogy mint a figyelmeztető sztrájk idején, ezután is a magyar törvényeknek megfelelően fog eljárni.

A Hankook Tire Magyarország Kft. vezetősége felkészült a várható sztrájkra. A vállalat eltökélt abban, hogy a sztrájk idején, mint eddig is, mindenben törvényesen fog eljárni. A vezetőség nyugodtan néz az elkövetkező hetek elé, a partnerek kiszolgálásban nem várható fennakadás.

A korábban bejelentett, átlagosan 13,6%-os béremelés a vállalatnál rendben megtörtént, az év elejétől visszamenőleges hatállyal.

A Hankook Tire határozottan visszautasítja a VDSZ-DGSZ vádjait. Nem igaz, hogy a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. A törvény előírja a munkaidő percre pontos nyilvántartását, beleértve a távollétet és így a sztrájk esetét is. A vállalat éppen ezért nem érti a VDSZ felvetését.

A Hankook Tire arra kéri a szakszervezetet, hogy felelőségteljesen viselkedjen, és ne keltsen alaptalan vádaskodással felesleges feszültséget a munkavállalók között."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem