Havi 14 ezer forinton tengődött Szabó Győző: hogy jutott munkához?

Pénzcentrum
2015. november 1. 13:00

A sztárok világában is előfordulhat, hogy elveszítik a munkájukat és átmenetileg nyomorogni kényszerülnek, így volt ez nem is olyan rég a népszerű színésszel, Szabó Győzővel is. Mostanra ugyan kikerült a munkanélküliség szorongató karmai közül, azonban volt olyan időszak, amikor havi 14 ezer forintból kellett megélnie. Mit tehet az a 300 ezer átlagos magyar, aki ki akar kerülni a munkanélküliségből?

Tizenegy évvel ezelőtt kikerültem a Katona József Színház kötelékéből, szabadúszó lettem, és bár játszottam pár előadásban, alig kerestem, kilenc hónapig nem is voltam színpadon. És akkor már megvolt a kislányom! Másfél éve körbetartozások miatt nem kaptam meg a pénzeket, előfordult, hogy egész hónapban 14 ezer forint volt a zsebemben

 - mondta Szabó Győző a Hot! magazinnak.

A munkanélküliség nemcsak a sztárokat sújthatja, sőt, az adatok szerint több mint 306 ezer munkakereső van Magyarországon. Ebben ráadásul csak a regisztrált munkakeresők jelennek meg, így a tényleges szám ennél sokkal magasabb értéket mutathat. Ez egyébként azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 6,9 százalékos.

A színészi munka eleve speciális terület, mivel nem egy fix, állandó környezetben zajlik, ha Szabó Győzőhöz hasonlóan nem tagja színházi társulatnak a művész. Ugyan a szabadúszó színészek foglalkoztatása eltér az átlagos állástól, azonban ahogy a példa is bizonyítja hasonlóan hosszú ideig kellhet munkát keresni. Egy felmérés szerint ugyanis a szakképzett népesség körében az átlagos munkakeresési ideje 15 hónap, vagyis több mint egy év.

Mit tehetünk munkakeresőként?

  • Munkakereséskor érdemes lehet regisztráltatni magunkat munkanélküliként, de emellett saját magunk is keressük a lehetőségeket!
  • Feltétlen fontos, hogy frissítsük önéletrajzunkat, és az adott pozíciónak megfelelően nyújtsuk be azt!
  • Mindig írjunk motivációs levelet, akkor is, ha ezt nem igénylik, ezzel ugyanis kiemelhetjük magunkat a többi munkakereső közül.
  • Érdemes lehet akár szakképesítést nem igénylő átmeneti munka után nézni, amíg nem találunk a hosszútávú igényinket kielégítő munkát!

Hogyan készüljünk fel az interjúkra?

Mivel az interjú sikerén áll vagy bukik, hogy megkapjuk-e a hőn áhított állást, a legjobb oldalunkat kell megmutatnunk. Bár nem egyszerű, magabiztosnak, határozottnak, és nyugodtnak kell tűnni még akkor is, ha egyébként nagyon idegesek vagyunk. Mutatjuk, mit kell csinálni ahhoz, hogy garantáltan mi kapjuk meg az állást.

Készüljünk fel fejben

Még az interjú előtt képzeljük el az interjúszituációt. Hogyan válaszolunk a kérdésekre, hogyan viselkedünk, kik lesznek az interjúztatók, és hogy nyugtatjuk le magunkat, ha idegesek vagyunk. A vizualizáció nagyon hatásos tud lenni, hiszen minél élesebben látjuk magunk előtt az adott szituációt, annál valószínűbb, hogy sikeresek leszünk az interjún.

Győzzük meg a munkáltatót, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak!

A munkaerőpiacon el kell adnunk magunkat, akár tetszik, akár nem. Mindenkinek van egy egyedi képessége, tudása, de ha ezt nem hangsúlyozza ki, akkor jó eséllyel nem is kapja meg a munkát. Természetesen nem kell agyondicsérni sem magunkat, de a pozitív tulajdonságokat érdemes kidomborítani. Épp ezért az interjú előtt ajánlatos elgondolkodni, hogy miben vagyunk jók, és ezt hogy tudnánk hasznosítani az új munkahelyen.

Hogyan oldjuk meg a kihívásokat?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kihívásokkal mindenképpen számolni kell a munka során, így a munkáltatók kíváncsiak arra, hogyan tudjuk megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. A munkaköri leírásnál érdemes azon ötletelni, hogy az adott pozícióban milyen kihívásokra lehet számítani, és azt hogyan lehetne a lehető legkreatívabban és leggyorsabban megoldani. A problémamegoldó képesség nagyon fontos, és mivel nyomás alatt nem egyszerű kreatívan gondolkodni, jól jöhet, ha már kész válaszokkal érkezünk az interjúra.

Beszéljünk arról, miért illünk bele a szervezeti kultúrába!

A munkáltatók nem csak azt nézik, mennyire vannak meg a jelöltben a pozíció betöltéséhez szükséges képességek, hanem azt is, hogy mennyire illeszkedik bele a vállalati kultúrába. Épp ezért mielőtt állásinterjúra megyünk, érdemes utána nézni a cégnek. Fontos, hogy tisztában legyünk a személyes jövőképpel, illetve hogy mit akarunk elérni a karrierünkben. Meg kell győznünk az interjúztatókat, hogy az alapértékeink összhangban állnak a vállalat alapértékeivel. Az értékrend, a felfogás, és a munkához való hozzáállás ugyanis meghatározza, hogy mennyire jövünk ki a leendő munkatársakkal, és hogyan állunk a munkához.

Készüljünk kérdésekkel!

A kérdésekből kitűnik, hogy valóban érdeklődünk a cég iránt, és komolyan szeretnénk elnyerni az állást, amit az interjúztatók is értékelnek. Emellett kérdezni azért is jó, mert így számunkra is nyilvánvalóvá válik, hogy az adott munkahely valóban összhangban áll-e jövőbeli karrierterveinkkel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem