Milliós bírság: így tévesztették meg a munkavállalókat

2015. január 6. 15:30

Piramis-elvre épülő rendszer miatt bírságolt a Versenyhivatal. Jelentős jövedelemszerzés ígéretével szervezett be munkaerőt a Reál-Team Network Kft.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (CIG Pannónia) és a függő ügynökeként tevékenykedő Reál-Team Network Kft. (Reál-Team) piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszert működtetett, továbbá megtévesztő tájékoztatásokat tettek közzé munkavégzési lehetőség és jelentős jövedelemszerzés ígéretével.

A GVH jogsértés elkövetéséért a CIG Pannóniával szemben 22 millió 640 ezer forint bírságot szabott ki, a GVH-nak a Reál-Teammel szemben - a törvényi előírások miatt - nem volt lehetősége bírságot kiszabni.

A piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszer mint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megállapításának feltételei - összhangban az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatával is - a következők:

gazdasági előny ígérete, új személyek folyamatos belépése, a belépők pénzügyi hozzájárulást fizetnek, összefüggés az újonnan belépők által fizetett hozzájárulás és a már meglévő tagoknak kifizetett összeg között, a bevételek többsége nem tényleges gazdasági tevékenységből származik.

A törvényi rendelkezés értelmében a piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszer létrehozása, működtetése, támogatása minden körülményre tekintet nélkül tisztességtelen magatartásnak minősül, a "fekeletelistán" szereplő gyakorlat esetében semmilyen külön feltételnek nem kell teljesülnie.

A GVH megállapította, hogy 2010 májusa és 2011 márciusa között

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a piramis-elvre épülő rendszer jogsértés megállapításához szükséges feltételei a vállalkozások tevékenysége által megvalósultak. Annak ellenére, hogy az eladásösztönző rendszert a Reál-Team működtette, a GVH a CIG Pannónia felelősségét is bizonyítottnak látta, ugyanis a rendszer működődéséről tudomása volt, közreműködött a gyakorlat kidolgozásában és a működésből a biztosítási díjakon keresztül anyagi bevételre tett szert,
  • a fogyasztók a Reál-Team jövedelemszerzési és munkavégzési ígéretei miatt kötöttek unit-linked, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződést, azonban a Reál-Team elhallgatta azt az információt a sok esetben nehéz helyzetben lévő, vagy munkanélküli érdeklődők elől, hogy az ígéretek feltétele egy unit-linked életbiztosítási szerződés megkötése,
  • a munkalehetőség iránt érdeklődő fogyasztók számára szervezett "szakmai esteken", képzéseken, illetve a fogyasztókkal lezajlott négyszemközti megbeszélések alkalmával a fogyasztók olyan valótlan tájékoztatást kaptak, hogy a Global Optima Csoport rendszerébe történő belépésüket követően a részükre folyósított jutalékból fedezni tudják az életbiztosítás díját, hiszen a belépést követően kiemelkedő jövedelmet szerezhetnek, amely akár az életbiztosítási díj többszörösének fedezetére is alkalmas.

A GVH elsődleges bizonyítékként kezelte a CIG Pannónia felsővezetői közötti belső e-mail váltásokat. Ezek alapján megállapította, hogy a CIG Pannónia többször ellenőrizte a Reál-Team tevékenységét, azt a vezető beosztású tisztségviselők is aggályosnak tartották, azonban ez ellen időben nem lépetek fel, hagyták, hogy a Reál-Team tovább folytassa a CIG Pannónia részéről is aggályosnak ítélt beszervezési gyakorlatot.

Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott,
  • a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék,
  • a jogsértéssel a fogyasztókat jelentős anyagi hátrány érte.

A Reál-Team a 2013. évben árbevételt nem ért el, így vele szemben a GVH-nak nem volt jogszabályi lehetősége bírságot kiszabni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem