Magyar csúcsfizetések: 70 ezer ember elégedett lehet?

2009. május 20. 06:20

A napokban adta ki a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves jelentését a nemzetgazdasági keresetekről. A tájékoztatóból egy dolog biztosan kiderül: a legjobb fizetések továbbra is a pénzügyi szektorban vannak.

2009 első három hónapjában a költségvetési szférában 710 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 876 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak 3,4%-os csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest.

A legfrissebb munkaerő-piaci helyzetkép: Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 195 800 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 193 300 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 205 000 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 0,3%-kal voltak magasabbak, mint az előző év január-márciusában. Ezen belül a versenyszférában 4,8%-kal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig a 13-ik havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 9,5%-kal maradtak el az előző évitől.


Az átlagos nettó kereset 120 600 Ft-nak felelt meg: továbbra is óriási a különbség a fizikai foglalkozásúak (88 700 Ft) és a szellemi foglalkozásúak (153 400 Ft) nettója között.

A nettó kereset átlagosan 0,2%-kal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,4%-os növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 7,3%-os csökkenés jelentkezett.

A Pénzügyi, biztosítási tevékenységi körben 72,3 ezren állnak alkalmazásban (közülük szinte mindenki szellemi foglalkozásúnak minősül): érdekes, hogy a válság ellenére 2 százalékkal többen dolgoznak a szektorban, mint tavaly ilyenkor.

Az jól látszik, hogy bruttó és nettó átlagkeresetben is verhetetlen a pénzügyi szektor. Bruttóban havonta 455 ezer forint az átlag, míg ugyanez nettóértékben a 235 ezer forintot is meghaladja. (Hangsúlyozzuk, hogy átlagkeresetről van szó, tehát értelemszerűen a bankigazgatónak ennél nagyobb, a banki ügyfélszolgálatosnak pedig valószínűsíthetően szerényebb a fizetése.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Mielőtt bárki azt gondolná, hogy rá is tárt karokkal vár a pénzügyi szektor, gondoljon bele abba, hogy a recesszió itt is érezteti hatását, és vélhetően nem bír már el túl sok új munkaerőt. Elég ha csak a bankok sorozatos elbocsátásaira gondolunk, de az is megdöbbentő adat, hogy 150 ezer (hitel, befektetési, biztosítási, stb.) ügynök van jelenleg hazánkban:  150 ezer ügynök országában élünk: kinek az érdekeit szolgálják?

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy -elsősorban a különféle juttatások visszafogásának hatására- a szektor átlagkeresete (bruttó és nettó egyaránt) mintegy 6 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

 

Világviszonylatban is meglehetősen összetett a helyzet a pénzügyi szektor humánerőforrás-kérdéseivel kapcsolatban. Miközben egyre kevesebb hír érkezik a pénzintézetek tömeges elbocsátásairól, azok, akiknek sikerült megtartaniuk állásukat -általánosságban- ugyanolyan jól keresnek, mint korábban. A Financial Times adatai szerint például a világ egyik pénzügyi központjában, London banknegyedében, a City-ben 5 százalékkal nőttek a fizetések tavaly márciushoz képest. Így most ott az éves átlagkereset 52 ezer font, azaz 16,4 millió forint évente (ez azt jelenti, hogy az ott dolgozók átlagosan havonta bruttó 1,3 millió forintot keresnek).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm