20 °C Budapest

Van jövője egy szakmunkásnak? Megmutatjuk...

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 05:55

Kevés van belőlük... A munkanélküliség minden megyében, minden foglalkozás terén fontos kérdés, sokan ezt figyelembe véve döntenek például a pályaválasztásról vagy egy új iskola elvégzéséről. A diplomások helyzetét már sokszor tárgyaltuk, viszont a szakmunkások lehetőségei mellett sem szabad csak úgy elmenni. Nézzük, mi várható rövid- és középtávon, vajon van-e még remény a diplomával nem rendelkezőknek...

A tanulmányt 12 ezer vállalkozás megkérdezésével 2008. áprilisától 2008. júliusáig végezte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (MKIK GVI). Alapvető cél volt, hogy felmérjék, vajon az üzleti szektor hogyan viszonyul a szakképző iskolát végzettekhez, milyen a munkaerő kereslet várható alakulása egy és négy éven belül, szakmánként, megyénként.

Megyék szerint Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye szerepel a mintában a legnagyobb súllyal. A 1179 budapesti, 924 Pest megyei és 867 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás 9,6%-át, 7,6%-át, illetve 7,1%-át adja a mintának. A Budapesten bejegyzettek adják az összes vállalkozás 29,3%-át, a Pest megyeiek pedig a 11%-át. Nógrád megyében volt a legkevesebb megkérdezett cég, 328, ami a minta 2,7%-át jelenti.

Régiók szerint azonban már egyenletesebb a megoszlás. Közép-Magyarország 2103 vállalattal a minta 17,2%-át adja, ez után Dél-Alföld következik 1865 céggel, a harmadik pedig a Nyugat-Dunántúl 1748 vállalkozással. A többi régió 13-13,5%-kal részesedik. A tulajdonhányad tekintetében a mintát 89,3%-ban a tisztán magyar tulajdonú cégek adták, a vállalatok 1,3%-ában 50% alatti a külföldi tulajdon aránya, 9,4%-uk pedig többségi, vagy tisztán külföldi tulajdonú.

A hazai tapasztalatok ezen a téren elég hiányosak, ezért az MKIK a külföldi tapasztalatokat is megvizsgálta. Külföldön a sikeresség egyik kulcsa, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az élethosszig tartó tanulásra, a megszerzett szaktudás megújítására, de a piaci igényeknek is hangot tudnak adni a cégek, hogy milyen szakemberre van szükség, mire kevésbé.

Vízválasztó volt a rendszerváltás...

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a rendszerváltás után csökkent a szakmunkások iránti kereslet és át is alakult a gazdasági szerkezet változásaival összhangban. Ezeket bár valamilyen szinten követte a kibocsátás szintje és szakmaszerkezete, de ez nem volt teljesen megfelelő, így romlott a szakképzés munkaerő-piaci illeszkedése.

Jelentős átrendeződés zajlott le a szakmunkás foglalkoztatás szakmaszerkezetében és a szakmájukat elhagyók arányában is. A teljes szakmunkás foglalkoztatás csökkenésének megfelelően a legtöbb szakmacsoportban csökkenés volt megfigyelhető, egyedül a szolgáltatás szakmacsoportba tartozók iránti kereslet emelkedett enyhén. A pályaelhagyók aránya mind a nők, mind a férfiak esetében jelentősen növekedett a rendszerváltás után, a férfiak esetében a 80-as évek végétől 2005-re emelkedett 30%-ról közel 40%-ra, a nők esetében az eredendően magas 45%-os szintről 50%-ra.

De az is komoly probléma lehet, hogy az érettségivel nem rendelkező szakmunkások mára egyre kevésbé tudják megújítani tudásukat, képesítésük folyamatosan avul el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kérdőíves kutatás fókuszában a vállalkozások szakképzett munkaerő iránti jövőbeni kereslete állt. A vállalatvezetőket először arról kérdeztük meg, hogy székhelyükön a tervek szerint hogyan fog változni a szakképzett munkaerő létszáma, vagyis szakmánként hány főt szándékoznak felvenni/elbocsátani az elkövetkező 12 hónapban, illetve 4 év múlva.

Létszámváltozás éven belül

A felmérés arra is kiterjedt, hogy van-e olyan beruházás tervezve, ami más településen fog működni és érinti az általuk foglalkoztatottak létszámát. Az ezzel kapcsolatos létszámváltozást szintén szakmánként és a következő 12 hónapra, illetve 4 évre vonatkozóan adták meg.

Egy éves távlatban a Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém megyékben működő cégeknél fog legnagyobb arányban (51,8%, 45% és 44,7%) növekedni a szakképzett munkaerő létszáma. Ezzel szemben létszámcsökkenés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható leginkább (27,3%, 13%).

Régiók szerinti bontásban a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon szándékozzák legnagyobb arányban növelni létszámukat a cégek 1 év alatt (42,8%, 37,7%). A létszámcsökkenés az Észak- Alföldön fordul elő legnagyobb arányban (15,5%) és Közép-Magyarországon a legritkábban (1,5%). Azoknak a cégeknek a nagy része, amelyek részben vagy egészben külföldi tulajdonban vannak, fog várhatóan létszámot növelni az elkövetkezendő időszakban (43,9%), a létszámcsökkenés viszont a hazai tulajdonú cégeknél a leggyakoribb (7,7%).



A 4 éves táv kedvezőbb?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem