22 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Így faragnak a törlesztőjükből most az élelmes magyarok: sokan még mindig ódzkodnak ettől

2023. március 14. 11:31

Továbbra is sokan hitelből finanszírozzák a céljaikat és ehhez más pénzintézettől is készek hitelt felvenni, mint a számlavezető bankjuk - derül ki egy friss összefoglalóból. Az egyik vezető hazai banktól a lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem ott bankolt, a babaváró támogatást igénybe vevők körében pedig 31 százalék volt azok aránya, akik korábban máshol vezették bankszámlájukat. A személyi kölcsönt felvevők viszont főleg a számlavezető pénzintézetet preferálják, körükben csak 13 százalék volt az új ügyfelek aránya.

A lakossági hitelszerződések darabszámát nézve tavaly a jelzáloghitelek aránya 21 százalékos, a babaváró támogatásoké 14 százalékos, a személyi kölcsönöké pedig 65 százalékos volt a K&H-nál. Emellett közel egyenlő arányban igényeltek az ügyfelek folyószámla-hitelkeretet, illetve hitelkártyát. Tavaly erősödött a hitelezés telefonos és online pillére, sokan kértek ezeken a csatornákon információt és hitelkalkulációt a szakértőktől. A zöldhitelezésben pedig előrébb lépett a banknál: úttörőként olyan lakáshitellel jelent meg a piacon, amelyet energiatakarékos lakás vásárlására vagy kisebb energiafogyasztást eredményező felújításra lehet igényelni, cserébe a pénzintézet kamatkedvezményt nyújt a hitelhez.

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá vált tavaly a gazdasági környezet a magánszemélyek számára is. Az árak folyamatos emelkedése miatt a mindennapi kiadások emelkedtek, az infláció megfékezése érdekében a jegybank többször is kamatot emelt. A keresetek viszont kevésbé tudtak nőni. A korábbinál magasabb kamatkörnyezetben is sokan igényeltek hitelfinanszírozást - derül ki a pénzintézet összefoglalójából.

Babaváró és a többiek

A múlt év során a banktól lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem ott volt, vagyis 10 lakáshiteles ügyfélből 4 számlavezető bankot is váltott a hitelfelvétel mellett. A babaváró támogatást igénybe vevők körében 31 százalék váltott egyben számlavezető pénzintézetet is, ugyanakkor a személyi kölcsön esetében csak 13 százalék az új ügyfelek aránya, ezt a kölcsönt leginkább a számlavezető bankjuktól veszik fel az emberek. A múlt év során a megkötött szerződések számát nézve a banknál a jelzáloghitelek részesedése 21 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 29 százalékkal. A babaváró támogatás aránya 15 százalékról 14 százalékra csökkent, a személyi kölcsönöké pedig 55 százalékról 65 százalékra nőtt. Tavaly közel ugyanannyi folyószámla hitelkeret szerződést kötött a K&H, mint amennyi új hitelkártya került kibocsátásra.

A fenntarthatóságot kiemelten kezelő bank a zöldhitelezésben is fontos lépést tett a múlt év során. Piacra lépett egy olyan lakáshitellel, amelyet energiatakarékos ingatlan megvételére lehet felhasználni vagy olyan korszerűsítésre, amelynek eredményeként csökkent az adott lakás energiafogyasztása. A zöld hitelcél miatt ezeket a hiteleket kamatkedvezménnyel kínálja, így annak a kamata elmarad a piaci átlagtól.

Molnár Gergő, a bank lakossági marketing vezetője az adatokat kommentálva azt mondta: “Felemásan alakult a múlt év a lakossági hitelezés szempontjából. Az év elején még alacsonyabbak voltak a piaci hiteleknél kamatok, így a kereslet is nagyobb volt az év második feléhez képest. A babaváró támogatás iránt stabil maradt a kereslet, hiszen egy szabad felhasználású hitelkonstrukcióról van szó, amelynek a maximális összege 10 millió forint és a teljes futamidő alatt kamatmentes, ha 5 éven belül születik legalább egy gyermek a családban. Ezen kívül a gyermek születését követően kérhető a hitel törlesztésének 3 évig tartó szüneteltetése is. Az állam a második gyermek megszületésekor az aktuális tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezését követően pedig a teljes adósságot átvállalja. Az induló havi törlesztés is igen kedvező, nem lehet magasabb 50 ezer forintnál, ezek a feltételek pedig kimondottan kedvezőek a jelenlegi környezetben. A személyi kölcsönök részesedése a lakossági hitelezésen belül ugyan nőtt, de az átlagos összegük valamivel csökkent.” Hozzátette:

Az év elején még elérhető volt a szintén kamattámogatott zöld lakáshitel konstrukció, amelyet energiatakarékos lakóingatlanokhoz lehetett felvenni, ám ez erre jutó jegybanki keret hamar elfogyott, így csak az év első hónapjaiban nyújtott extra keresletet a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az átlagos hitelösszegek nem sokat változtak 2021-ről 2022-re, csak a személyi kölcsönöknél volt megfigyelhető csökkenés amiatt, hogy még inkább teret nyert az online ügyintézés, ahol a kisebb hitelösszegek dominálnak.

Nem muszáj személyesen

A bank összefoglalójából kiderül az is, hogy a hiteligénylők körében népszerű a távoli - akár online, akár telefonos - ügyintézés. Számos érintett jelezte, hogy nem is gondolták, hogy milyen komplex tájékoztatást és konkrét kalkulált összegről szóló hitelajánlatot kaphatnak telefonon keresztül.

Közben a hitelek iránti online érdeklődés is jelentős volt. A bank oldalát látogatók majdnem 15 százaléka az államilag támogatott felújítási hitelre volt kíváncsi, 13 százalékuk a szintén államilag támogatott csokos konstrukciókra, 9 százalékuk pedig a babaváróra. A távolról elérhető megoldás népszerűségét jelzi, hogy az összes lakossági folyósítás több mint 10 százalékát tette ki a távértékesítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem