Young Asian businessman sitting at table and holding credit card in office. Manager covering eyes in stress and crying. Debt and loan concept

Aggódhatnak a magyar hitelesek? Hiába a magas fizu, erre nem lehetett felkészülni

2023. január 25. 19:33

Szakértők számítása szerint hiába volt a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 16,8 százalékkal magasabb 2022. novemberben, mint egy évvel korábban, a hitelek drágulása miatt ez mégis 1,8 millió forinttal kevesebb lakáshitelre elegendő.

Bruttó 563 600 forint volt az átlagkereset 2022 novemberében, ez kedvezmények nélkül havi nettó 374 800 forintot jelent. Az átlagkereset tehát jelentősen emelkedett egy év alatt, de vajon mire elég ez a pénzösszeg akkor, ha lakáshitelt vagy fedezet nélküli kölcsönt, például autóhitelt venne fel valaki? A Bankmonitor szakértői szerint a 2022. novemberi kedvezmény nélküli átlagbérrel legfeljebb 22,5 millió forint 20 éves futamidejű fix kamatú lakáshitelt és 10 millió forint 7 éves futamidejű személyi kölcsönt lehetett akkor felvenni. (A kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a jövedelem fele fordítható a kölcsön törlesztésére.) A személyi hitel esetében ki kell hangsúlyozni, hogy 10 millió forintnál nagyobb összeget ezzel a konstrukcióval nem lehet igényelni.

Kérdés ugyanakkor, hogy hitelfelvétel szempontjából a bérek jelentős emelkedése vajon képes volt-e kompenzálni az ezt megelőző időszak hiteldrágulását? A válaszhoz tudni kell, hogy míg 2022 novemberében a legjobb esetben 7,89 százalékos kamattal találhattunk lakáshitelt, addig egy évvel korábban a 4,97 százalékos kamat volt a legkedvezőbb. A kettős változás összességében negatív hatást gyakorolt: 2021. novemberben még 24,3 millió forint lakáshitelre lehetett elegendő az átlagbér, vagyis 1,8 millió forinttal csökkent a felvehető lakáshitel maximális összege!

A személyi kölcsönök is drágultak az elmúlt időszakban: míg 2021 novemberében a legolcsóbb személyi hitelnek 6,89 százalékos volt a kamata, egy évvel később már 13,35 százalék volt ugyanez. Az átlagjövedelemmel igényelhető maximális összeg ugyanakkor nem változott, mindkét esetben elegendő volt a lehetséges 10 millió forint felvételéhez.

Természetesen a bankok a jövedelem terhelhetőségének jogszabályi maximumától szigorúbb irányba eltérhetnek, a tapasztalat pedig az, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben élnek is ezzel a lehetőséggel. A szigorúbb banki gyakorlattal azonban a kockázatosabb, ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönöknél találkozhatunk gyakrabban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm