23 °C Budapest
Inflation in newspapers

4 áru, amit tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvenni (x)

Pénzcentrum
2022. május 24. 11:46

A hitelkamatok folyamatosan emelkednek, a termékek, amiket megvennénk sok esetben ennél jobban drágulnak. Mit jelent ez? A Bankmonitor szakértői ezt négy konkrét példával szemléltetik.

Az infláció mértéke áprilisban 9,5 százalék volt, vagyis átlagosan ennyivel drágultak a termékek egy év alatt hazánkban. A legolcsóbb személyi hitelek THM értéke jelenleg ezzel azonos mértékű. De mit jelenthet számodra ez az érdekes együttállás?

Önmagában az infláció egy átlagot fejez ki. Ha vásárolni szeretnél, akkor érdemes a kiszemelt áruk árváltozását megfigyelni. Az elmúlt évben például jelentősen, 15,6 százalékkal drágult az élelmiszerek ára. (Ezen belül a tojás 26,7 százalékkal, a baromfihús 29,5 százalékkal, a sajt 28,9 százalékkal drágult egyetlen év alatt.) Az élelmiszerek árával azonban felesleges összevetni a hitelköltségeket, személyi hitelből nyilván nem fogjuk finanszírozni a nagybevásárlást.

Érdekesebb a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése

A tartós fogyasztási cikkek árváltozása sokkal érdekesebb lehet számodra: életszerűbb az, hogy ezek közül valamit kölcsönből vásárolsz meg.

Kiválasztottunk négy terméket és ezek árváltozását vizsgáltuk meg az elmúlt évben:

  • A használt autók ára 14,7 százalékkal nőtt.
  • Az új személygépkocsik ára is jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett.
  • A szobabútorok 17,3 százalékkal drágultak.
  • A konyhabútorok sem maradtak le, áruk 17,8 százalékkal növekedett.

Mit jelent ez abban az esetben, ha egy évvel ezelőtt 4 millió forintért szerettél volna vásárolni? Ha kivártál, akkor jelenleg 420-710 ezer forinttal többet kellene kifizetned a kinézett termékért.

Még személyi hitelből is megérte vásárolni

Elképzelhető, hogy azért vártál, mert nem volt elegendő pénzed. Tegyük fel, hogy 2 millió forint megtakarításod volt és még 2 millió forint személyi hitel kellett a vásárláshoz. (Egy évvel ezelőtt a legolcsóbb kölcsön kamata 6,95 százalék volt, egy éves futamidőt választva 174 ezer forint kamatot kellett volna fizetni a 2 milliós hitelösszegre.)

Ha kivártál a vásárlással és gyűjtögettél, akkor azzal szembesültél, hogy a 420-710 ezer forinttal emelkedett közben a kinézett áru vételára. Ezzel szemben a 2 millió forint megtakarításod durván 75 ezer forinttal emelkedett. (A MÁP Pluszon - egy éve teljesen reális választás volt ez az alacsony kockázatú befektetések között - az első évben elérhető nyereség összege.)

Ha tehát tavaly megvetted volna a kiszemelt termékeket, az azonnali lépés miatt összességében 175-463 ezer forintot nyerhettél volna attól függően, hogy melyik árucikket vásárolod meg.

A Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet egy nagyon fontos szempontra:

A szükséges hitel költségét a teljes vételár változásával érdemes összehasonlítani. Ha a vételárhoz képest a szükséges hitel összege alacsony, akkor a hitelköltség sem lesz jelentős. Az infláció, az áremelkedés viszont a teljes vételárra hat. Természetesen a meglévő megtakarítás is kamatozik, de ennek várható hozama elmarad mind a hitel költségeitől, mind az inflációtól.

Mi várható a jövőben?

A hitelkamatok érdemben emelkedtek egy év alatt: jelenleg 9,5 százalékos éves hitelköltség mellett lehetne kölcsönt felvenni. Az infláció jövőbeni alakulását természetesen nem látjuk biztosan előre, de van számos jel, ami azt mutatja, hogy a drágulás tartós lesz egyes szegmensekben:

  • A chiphiány miatt az autók ára várhatóan tovább emelkedik.
  • Az új autókra már hónapokat kell várni a vásárlóknak.
  • Az alapanyagok - például a fa és a fémek - drágulásának mérséklődésére sincs komoly esély a közeljövőben.
  • Az üzemanyagok drágulása - amelyet a háború és az orosz szankciók egyaránt táplálnak - várhatóan továbbra is fennmarad, ami a szállítási költségeket hajtja fel.

A jegybank az idei évre 7,5-9,8 százalékos inflációval számol. A fentebbi okok miatt jó eséllyel a korábbi példában szereplő áruk költsége a korábban vártnál is nagyobb mértékben fog növekedni.

A megtakarítások hozama is emelkedik - például az idei évre 6,6 százalékos hozamot biztosít a PMÁP állampapír -, ez azonban még mindig elmarad a várható inflációtól. Éppen ezért a fenti, tavalyi évre vonatkozó számítások könnyen az elkövetkező évre is igaznak bizonyulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 15. 12:36
Nem kérdés, hogy szülőként támogatnunk kell gyermekeink életkezdését, hiszen hatalmas előnnyel indul...
Holdblog  |  2024. május 15. 10:31
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy...
MEDIA1  |  2024. május 15. 08:16
Egy portálunk birtokába került dokumentum szerint Simon András, Karácsony Gergely főpolgármester kom...
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem