24 °C Budapest

Ki jár jól a meghosszabbított árfolyamrögzítéssel?

Pénzcentrum
2012. február 8. 11:20

A lízingesek is számolhatnak fix árfolyamrögzítéssel, de mindenki nyer egy kicsit az új árfolyamrögzítés kibővítésével. Egy, az Index.hu-n megjelent törvénytervezet szerint 2017 júniusáig hosszabbítanák meg az árfolyamrögzítés időtartalmát. ez azt is jelenti, hogy nagyobb lehet a bankok és az állam által elengedett kamatrész és a gyűjtőszámlán felhalmozott forinttartozás is. Mennyit nyerhetünk a plusz 6 hónapig tartó árfolyamrögzítéssel?

Kész a tervezet: hosszabb lesz az új árfolyamrögzítés Kattints a részletekért!

Alapvetően két tényezőre hat a kitolt árfolyamrögzítés. A bankok és az állam több kamatot vállal át a devizahitelesektől, de a devizahiteleseknek is nagyobb lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásuk az időszak végére. Ez alól csak a kombi hitelesek lehetnek kivételek, akik esetében nincs tőketörlesztés, így csak nyernek a plusz hónapokban. 

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

Azok is nyertesei lehetnek a kibővített árfolyamrögzítésnek, akiknek hitelének tőketörlesztése nagymértékben alulmúlja a kamatokat. Azok esetében lehet ez jelentős, akik később vagy hosszabb időtávra vették fel hitelüket és még mindig több évtized van hátra a törlesztésből. Kis kritika lehet tehát a rendszernek, hogy megint csak azoknak kedvez leginkább, akik már a figyelmeztetések záporában nyúltak a  devizakölcsönért. Azok kevésbé járnak jól a plusz 6 hónapban, akik viszonylag korán, rövidebb időtávra adósodtak el devizában.



A fenti táblázatból is jól látszik, hogy arányaiban sokkal többet nyerhetnek azok, akik a futamidő viszonylag elején járnak. A különböző befektetéssel kombinált hiteleseknek nincs semmilyen tőketörlesztésük, ezért minden plusz hónap tízezreket jelenthet nekik. A gyűjtőszámlán viszont több százezer forint is felgyűlhet 5 év alatt amennyiben tőketörlesztés is törlténik, a kibővítés ehhez tehet még hozzá súlyos 10 - 100 ezreket. Ezt a tartozást előreláthatólag az akkori piaci forinthitel kamatokon kell majd visszafizetni, ami nyomni fogja a családi kasszákat, bár mértéke néhány ezer forint lehet csupán havonta.


A fenti táblázatból jól látszik, hogy mit jelent a nagyobb gyűjtőszámla tartozás a törlesztőrészleteket tükrében. "Csak" néhány ezer forinttal nő így a havi költség még a legnagyobb gyűjtőszámla tartozás esetében is. Persze ezt a néhány ezer forintot több éven keresztül kell fizetnie az adósoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Te is kiszámolhatod, hogy mit jelent számodra az új árfolyamrögzítés legújabb kalkulátorunk segítségével.

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 12:08
Külföldről érkezik új felsővezető a 24.hu-t, a Nők Lapját és több más médiumot kiadó Central Médiacs...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem