23 °C Budapest

500 ezer forint alatt nem nyúlhatna a lakáshoz a végrehajtó

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:17

A fizetési nehézségekkel küzdő családoknál egyre csak halmozódnak a hiteltartozások, legyen szó személyi kölcsönről, áruhitelről, vagy hitelkártya adósságról. A Magyar Hitelszövetség közleményben figyelmeztet, hogy a kisebb összegű hitelek törlesztésének elmulasztása is a szerződések felmondásához, majd végrehajtási eljárás keretében történő behajtásához vezethet - írja a Napi.

A Magyar Hitelszövetség szerint ha a végrehajtás érintheti az adós tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt lakóingatlant, a finanszírozó a végrehajtási eljárásról értesülve általában akkor is felmondja a hitelt, ha ennél a törlesztőrészleteket rendben fizetik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a végrehajtásban nem törekednek az arányosságra, kizárólag az eredményesség dominál. A kialakult gyakorlat azért is kifogásolható, mivel ezeknek az adósságoknak a behajtása sokszor az ingó vagyon foglalásával is megoldható lehetne.

A hitelszövetségnél úgy vélik, hogy az eljárás szabályozása törvényi megoldást kíván. Azt javasolják, hogy az 500 ezer forint alatti tartozásoknál azok a lakóingatlanok mentesüljenek a végrehajtási eljárás alól, amelyeknél a hitelt rendben fizetik. Az intézkedéssel elkerülhető lenne számos lakáshitel értelmetlen felmondása és csökkenne az otthonok elvesztésének esélye.

A közleményben nem kívánják megítélni és megkülönböztetni az adósokat, hogy milyen okok miatt kerültek nehéz helyzetbe, de a felhalmozott, viszonylag alacsonyabb összegű tartozások rendezése ésszerűbb végrehajtási gyakorlattal is eredményes lehetne, ugyanakkor a megjelölt összeg nem jelenthet senkinek olyan nagyságrendű gazdasági kárt, aminek behajtása az adós és családja részére társadalmi ellehetetlenüléshez vezethet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 10. 12:00
Szürreális cikket közölt a Magyar Nemzet, amelyet az Origo és a Mandiner is hasonló címmel szemlézet...
Bankmonitor  |  2024. május 10. 11:29
A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától f...
Holdblog  |  2024. május 10. 10:16
Folytatódik a HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor eseménysorozata: a következő, élő rendezvényen, a Mer...
ChikansPlanet  |  2024. május 10. 09:20
A 2021 utolsó óráiban közzétett taxonómiai tervezetében az Európai Bizottság beharangozta, hogy a nu...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm