25 °C Budapest

Van még recesszióálló piac: ennek kevesen örülnek!

Pénzcentrum
2009. április 14. 12:00

A Symantec vírusvédelmi, internetbiztonsági és kémprogramok elleni megoldásokat kínáló cég legfrissebb felmérése szerint recesszió ide vagy oda, a lopott személyi adatok, így hitelkártya, bankszámla adatok iránti kereslet cseppet sem csökkent, így az árak sem.

Miközben az említett adatok kínálata állandónak tekinthető, a válság a tolvajokat egyre kifinomultabb módszerek kifejlesztésére ösztönzi, olyan potenciális áldozatokat megcélozva, akik anyagilag kivérzettek, így könnyen kiadják adataikat például egy kedvező refinanszírozási hitel reményében, adathalász e-mailekre válaszolva.

Alfred Huger, a Symantec elnöke szerint semmiféle nyomás nincs az lopott adatok árain, hiszen a kereslet nem csökken irántuk, ugyanakkor az is magyarázat lehet konstans árakra, hogy az elmúlt években meglehetősen nagy csökkenés volt megfigyelhető.

Egy hitelkártya számáért ma már elég lehet 6 centet (13 forint) fizetni, feltéve nagy mennyiség, mondjuk egyszerre 10 ezernél is több ilyen adat megvásárlása esetén, máskülönben 30 dollár (6500 forint) is lehet az ára egy-egy hitelkártya számnak.

Hasonlóan a bankszámla adatok árai is nagyot zuhantak, ma már 10-1000 dollár közötti árat kérnek el értük, megrendelt mennyiségtől függően, míg egy fake-weboldal hostingolásáért heti 3-40 dollárt (650-8680 forint) kérnek a csalók.

Szakértők szerint azonban ezek az árak már aligha fognak csökkenni, mivel már így is megütötték az alsó szintet, ráadásul ma már egy hitelkártya adatainak megszerzésekor nem elegendő az elülső oldalon található kártyaszám, hanem a hátoldalon található számra, PIN-kódra, és számos egyéb adatra is szükség van, hogy azzal valóban vissza lehessen élni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Symantec által készített felmérés 200 millió személyi számítógép adatain alapul, melyeken a cég vírusvédelmi programja fut, és a hozzájuk tartozó 200 millió e-mail account által összegyűjtött spam-ek vizsgálatán.

A Gartner által készített felmérés szerint 2007-2008 szeptembere között mintegy 5 millió amerikai esett adathalász e-mailek áldozatául, amely 40 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Ugyanakkor egy-egy személy kisebb értékű veszteséget szenvedett, amely azt mutatja, hogy a bűnözők több, kisebb értékű csalás elkövetésével igyekeznek kijátszani a bankok, és egyéb intézmények bűn-felderítési törekvéseit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm