Fighter aircraft in the sky at sunset (Eurofighter)

Példátlan fejlesztések zajlódnak a magyar haderőnél: a fegyveripar is újjéled

2023. május 22. 19:32

A hadipari ágazat mára Európában nem számít kifejezetten jelentősnek, azonban még így is közvetlenül 1,2 millió ember megélhetését biztosítja. Néhány tucat nagyobb hadipari vállalat mellett az európai szektor közel 1500 kisebb cégből áll. Az ágazat tevékenységének jelentős része a nyugat európai és skandináv országokban összpontosul. Magyarországon a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési program és a fegyveripar újjáélesztésére tett kísérletek hozhatnak nagy változást.

A Krím 2014-es elcsatolása, majd a 2022-ben Ukrajna ellen induló orosz offenzíva új lendületet adott Európa fegyverkezésének – ami óriási üzletet is jelent. Az európai országok közül Franciaország a legnagyobb fegyverexportőr, a 2017-2021 közötti időszakban nemzetközi fegyverforgalom 10,7 százalékáért felelős. Franciaországot követi Németország 4,5 százalékkal, Olaszország 3,1 százalékkal és az Egyesült Királyság 2,9 százalékkal - írja átfogó elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A volt szocialista blokk államainak hadereje és hadipara jelentős mértékben eltér a nyugat-európai országokétól.A technológiaigényes és fejlett eljárásokat nyugat-európai országokban végeznek, míg a közép-kelet-európai régió hadipari fejlesztéseinek túlnyomó része alkatrészekre és kisebb eszközökre korlátozódott, melyeket azonban sikeresen exportálnak. A technológiaigényes termékek fejlesztését és a teljes fegyverrendszer-szintű gyártást Európa többi, nagy és fejlett gazdaságú országaiban végeznek.

A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési program (korábban Zrínyi 2026) az elmúlt harminc év legátfogóbb magyar katonai reformja. 2016-os bejelentését követően 2017 januárjában indult el. A program összköltségvetése eléri a 3 500 milliárd forintot. 25. A magyar honvédség eszközállományának modernizációja mellett a honvédek munkakörülményeit és igényeit kiszolgáló infrastruktúra is megújul, illetve korszerű egyéni felszerelésben is részesülnek.

A haderőfejlesztés mellett a 2010 előtt teljesen leépült fegyveripart is újraépítik Magyarországon, és ebben a német Rheinmetall vállalat lesz a legnagyobb partnerünk.  Az újraépült iparág a belföldi kereslet kielégítése mellett jelentős exporttevékenységet is fog folytatni, a jövedelmezőség elérésének érdekében. A projekttel mérséklik a honvédség importfüggőségét, növelik az ellátásbiztonságot és fokozódik a nemzet ellenálló-képessége. A tervezett gyáregységek közül kettő már jelenleg is termel, négy pedig az építési szakaszban van.

  • A német Rheinmetall vállalat által tervezett Lynx gyalogsági páncélozott harcjárműveket Zalaegerszegen fogják gyártani.
  • A török Nurol Makina licence alapján készülő, de technológiailag fejlettebb, négykerék-meghajtású Gidrán harckocsikat Kaposváron fogják gyártani.
  • Várpalotán 2024 második felétől lőszer- és robbanóanyag-gyárat létesítenek, amely közepes- és nagy-kaliberű lövedékekkel fogja ellátni a régió országait.
  • Az Airbus páneurópai óriásvállalat Gyulán nyit üzemet a cég helikoptereihez való alkatrészek gyártására.
  • Ezeken túl Kiskunfélegyházán a teljes mértékben állami tulajdonú HM Arzenál Zrt. fog a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat licence alapján skorpió nevű géppisztolyokat, CZ BREN 2 típusú gépkarabélyokat, több fajtájú maroklőfegyvert és mesterlövészpuskákat gyártani. Emellett az üzemben egy magyar fegyvercsalád fejlesztésén is dolgoznak.
  • Végül pedig Nyírteleken radar gyártó üzem építésén dolgoznak, ahol a termelés várhatóan 2025-től kezdődik.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem