All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Kegyetlen idők: ezért vásárolhatják negyedannyiért az orosz gázt a csehek, mint a magyarok

G7
2023. február 1. 09:29

Tavaly a Magyarországra érkezett orosz importgáz átlagára négyszer akkora volt, mint ami Csehországba ment. Ám a csehek nem csak nálunk, de lényegében minden más EU tagállamnál jóval olcsóbban kapják gáz. Az adatközlési hibákon túl azonban lehet erre egy racionális és logikus magyarázat is – írja a G7.

Az egész dolog kiindulópontja, hogy régen, a 90-es években és a meg 2000-es években is leginkább a gáz árát a fűtő- és a gázolajéhoz képest számolták. Ennek az volt a logikája, hogy sokáig ezek a termékek számítottak a fűtésben, illetve az áramtermelésben is a gáz alternatívájának. A 90-es évek végén kötött magyar, hosszú távú megállapodás pedig az oroszokkal ilyen volt, mint annak idején mindenkié. Ez viszont a portál szerint vélhetően nem volt a legjobb konstrukciókkal megkötött szerződés, noha elképzelhető, hogy abban az időben még annak tűnt.

Ahogy viszont teltek az évek, a piaci szereplők sorban kezdtek átállni a gáztőzsdei indexálásra, ami egy teljesen másfajta metodika alapján számolta már a gáz árát. Igen ám, de például a Gazpromnál, szemben a norvég Statoillal, nem az összes szerződésüket írták át gáztőzsdei indexálásra. És amit átírtak, elképzelhető hogy azt sem mindet teljes egészében. A portál becslései szerint egyébként 2011 elején lehetett az a pont, „amikor a Gazprommal sikerült elfogadtatni a magyar kormányzatnak egy legalább részleges gázáralapú indexálást (ami később, a 2015-ben lejáró régi szerződés kifutása után az új szerződés megkötésével a jelek szerint teljessé vált)”.

Ez pedig azt jelentette, hogy innentől kezdve az orosz import hol jobban, hol kevésbé, de egy évtizedig folyamatosan olcsóbb volt, mint amit az olajár indokolt volna. A G7 becslése szerint ebben az időszakban 1700 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetni az orosz gázért, mintha a teljes importra maradt volna az olajár-indexálás. Igen ám, de a 2021-től fokozatosan begyűrűző energiaválság következtében 2021 eleje óta sokkal magasabb az orosz import ára, mint amit az olajárak indokolnák. A cikk úgy fogalmaz

a különbség annyira hatalmas, hogy az előző szűk két év vesztesége meghaladta a 2010 és 2020 közötti 1700 milliárdos nyereséget is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Visszatérve pedig a csehekhez, bár az országok abszolút titokban kezelik ilyen léptékű szerződéseiket. A jelenleg rendkívül olcsó cseh gázvásárlás mögött az állhat, hogy ők nem teljes mértékben álltak át a gáztőzsdei számolásra, elképzelhető hogy ők valamilyen teljesen más metódus alapján számolják ki az orosz gáz ellenértékét, mint az uniós tagállamok többsége. Igaz ugyanakkor, hogy Csehországba jelenleg sokkal kevesebb orosz gáz érkezik, mint a korábbi években. Így ezt az alacsony árat csak kisebb mennyiségre tudják érvényesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm