19 °C Budapest
Szeged, 2022. szeptember 22.Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyûlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.MTI/Rosta Tibor

Csányi Sándor a kamatstopról: érthetetlenek a beavatkozások, veszteséges a magyar bankszektor

2022. szeptember 22. 14:12

Érthetetlen, hogy néhány külföldi banknak miért éri meg még mindig Magyarországon működni - mondta Csányi Sándor. Az OTP-vezér szerint 2022-ben majdnem akkora terhekkel néz szembe a magyar bankszektor, mint amekkorát 2014-ben a devizahiteles elszámolás és a forintosítás okozott neki.

Nem túl kedvezőek a kilátások a világgazdaság és az európai gazdaság növekedését illetően, 2022-ben a korábbi 4%-os növekedési várakozás 1,5%-ra, a 2023-as várakozás 1% alá csökkent az USA-ban, az egy éven belüli recesszió valószínűsége 10%-ról 50%-ra emelkedett - mondta Csányi Sándor a Közgazdász-vándorgyűlés plenáris ülésén a Portfolio tudósítása szerint.

Az OTP-vezér előadásában kifejtette, a magyar gazdaság energiaigénye magas, amit az akkumulátorgyárak fokozni fognak, és

a lakásállomány energiahatékonyságában elmaradt fejlesztések árát is most fizetjük meg.

Ha meg is oldódik az LNG-gáz szállítása, sose lesz olyan olcsó, mint a vezetékes gáz, így ha nem áll helyre a régi gázszállítási gyakorlat, Magyarország és az EU csak veszíteni fog - folytatta Csányi Sándor, aki szerint legalább fél százalékkal befolyásolná az EU-s források elmaradása a GDP-t.

A magyar bankszektor mérete az elmúlt öt évben közel duplájára nőtt, nagyrészt a támogatott hitelezés miatt, és a fix kamatozású hitelek aránya jelentősen, 50% fölé emelkedett, a magyar nettó kamatmarzs az elmúlt évek csökkenése után a régióban az alacsonyabbak közé tartozik, a költséghatékonyság (51,2% kiadás/bevétel mutató tavaly) átlagosnak mondható. Mint kifejtette, költséghatékonyságot segíti a digitalizáció: a fiókokban végrehajtott tranzakciók az elmúlt 5 évben a felére csökkentek, de nem elképzelhető, hogy fiókhálózat nélkül működjön a bankszektor. Kijelentette: a magyar bankszektor adóterhelése túlzott, van határa a teherviselő képességnek.

Számomra érthetetlen, hogy befektetési szempontból néhány banknak miért éri meg még mindig itt lenni. 2010 óta a magyar bankszektor nemzetközi sztenderdek szerint elvárt hozamától nominálisan 3666 milliárd forinttal marad el a bankszektor nyeresége, 2021-es jelenértéken számítva ez 8336 milliárd forint

- mondta az OTP-vezér, aki szerint 2022-ben majdnem akkora terhekkel néz szembe a magyar bankszektor, mint amekkorát 2014-ben a devizahiteles elszámolás és a forintosíetás okozott neki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kamatstop legújabb hosszabbítása mintegy 85 milliárd forintos extra terhet jelent a bankoknak, és Csányi szerint érthetetlenek ezek a beavatkozások.

Úgy érzem, nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni. Mi itt vagyunk, mi nem tehetjük meg, hogy elhagyjuk az országot

- húzta alá. A kamatstop arra ösztönzi a magyar lakosságot, hogy a változó kamatozású hiteleket válasszák, mert úgyis megsegíti őket az állam - tette hozzá.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
MEDIA1  |  2024. május 2. 08:17
A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy Pachmann Péter és Gundel Takács Gábor ugyanabban...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem