16 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement cimlapi

Olyat húzott a magyar tőzsde, mint még soha: csak úgy röpködnek a milliárdok

2021. november 2. 14:27

Októberben újra rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde első számú részvényindexe, a BUX index – az 54 98 pontos záróérték az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac összesített forgalma 470 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így a forgalom napi bontásban 22 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek és a brókercégek forgalmi rangsorának első helyein mindkét esetben az OTP Bank zárt az élen. Október rendezvények terén is mozgalmasnak bizonyult az Értéktőzsdén – a BÉT ismét megrendezte középvállalati csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát, a BÉT Xtend piacon pedig újabb kibocsátó csengetett az alternatív energiatermeléssel foglalkozó NAP Nyrt. személyében.

A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból következő, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban - írja közleményében a BÉT.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX index hónapról hónapra tovább erősödik. A havi záróértéket tekintve az október újabb rekordot hozott – 54 198 ponton zárt az index, amely 2,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A legmagasabb napi záróértéket – 55 254 pontot – október 22-én érte el a mutató.

Az azonnali részvénypiac forgalmában összességében extra emelkedés mutatkozott az előző hónaphoz képest, 470 milliárd forinttal végzett, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így összeségében napi 22 milliárd forintos átlagforgalmat jelent.

A BÉT részvénypiaci forgalmának 76,7 százalékát az OTP adta – a társaság forgalma 360,7 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint. Az OTP-t ezúttal is a MOL és a Richter követte, 11,2, illetve 7,9 százalékkal részesedve az összforgalomból. Érdemes megemlíteni a PannErgy erős formáját – a forgalmi rangsorban 5. helyen záró energetikai társaság árfolyama több mint 20 százalékos pluszban zárta a hónapot.

Légy naprakész a tőzsdén a Pénzcentrummal!

Tovább bővült a kibocsátók listája októberben: a NAP Nyrt. részvénybevezetésével egy újabb iparág, az alternatív energiaszektor is megjelent a BÉT középvállalati piacán, a BÉT Xtenden. A középvállalati réteg egy kiemelt eseményen is képviseltethette magát – a BÉT ismét megrendezte nagyszabású szakmai konferenciáját, a BÉT50 konferenciát, amelynek keretében bemutatta a hatodik BÉT50 kiadványt, újabb ötven tőzsdeérett középvállalat sikertörténetével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az áruszekció kiemelkedő hónapot zárt – összforgalma a piac újjáéledése óta először lépte át az 1 milliárd forintot, 124 százalékos növekedést produkálva szeptemberhez képest. A határidős gabona forgalmának 94,9 százalékét a takarmánykukorica, míg 5,1 százalékát a napraforgómag tette ki.

A befektetési szolgáltatók közül októberben az OTP bonyolította a legnagyobb forgalmat összesen 550 milliárd forinttal, a második helyen a Wood végzett 104 milliárddal, míg a harmadik helyen a Concorde zárt 99,5 milliárdos forgalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
MEDIA1  |  2024. május 2. 15:34
A HVG nemrég távozó újságírója csatlakozik az egykori indexes munkatársai által alapított Telexhez.
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem