Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market. cimlapi

70 százalék nem elég: még több magyar terméket tennének a boltok polcaira

MTI
2021. október 8. 11:30

A magyar élelmiszeripar hatékonysága és jövedelmezősége évek óta töretlenül növekszik, amit az is mutat, hogy bár ezt az ágazatot is hátrányosan érintette a 2020-as év, jelentős visszaesést nem eredményezett, sőt a cégek nyereségei növekedtek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Mint mondta, a növekedési irány stabilizálására, a hatékonyságnövekedés fokozására lesznek kiválóan alkalmasak a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásai.  

"Idén már két felhívás jelent meg ennek keretében, összesen 250 milliárd forint értékben, és ennek ismétlését tervezzük 2023-ban és 2025-ben, a beérkezett tapasztalatokat figyelembe véve" - mondta el a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúban. Nagy István arról is beszélt, hogy a magyar élelmiszer-kiskereskedelem nem független a nemzetközi gazdasági trendektől, óriási versenyben kell helytállniuk a magyar vállalatoknak.

A magyar termékek kínálati arányában a boltok polcain az átlag most alig 70 százalék - mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy a következő időszakban pozitív változást vár. A kereskedőknél ugyanis elmozdulni látszanak az arányok a hazai termékek felé, és visszaköszönnek majd a boltok polcain annak eredményei is, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban megítélt források kifizetése és a beruházások átadása folyamatos.

Az agrárminiszter kitért a koronavírus-járvány tapasztalataira is. Kijelentette, hogy a belföldi ellátás biztonsága garantált volt. "Az első hullám okozott átmenetileg készlethiányokat, de ennek oka elsősorban logisztikai vagy kereskedelmi volt, a tárca és a gyártók közötti folyamatos kommunikáció gyorsan megoldotta a felmerült problémákat, és sikerült az új kihívásokra, így a megváltozott vásárlási és fogyasztási szokásokra is választ adni" - emelte ki.

Nagy István hangoztatta, hogy az élelmiszeripar által előállított termékek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak, de az iparág nemzetgazdasági szinten is meghatározó, hiszen a feldolgozóipar harmadik legnagyobb kibocsátású, árbevételű és foglalkoztató ágazata. Annak köszönhetően, hogy 2015-től stratégiai ágazattá nyilvánították, már a 2014-2020-as időszakban több mint 460 milliárd forint áramlott az ágazatba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 13. 02:34
Kínában készült dokumentumfilmeket mutat be a közmédia a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok...
Buxelliott  |  2024. május 12. 20:32
Megérkezett az index a február végi nagyobb idősíkű elemzés célzónájába (hetes idősík). Az emelkedő...
Bankmonitor  |  2024. május 12. 13:06
A legfontosabb pénzügyi hírekből válogattunk a vasárnapi kávé mellé. Bizton állíthatjuk, hogy nem te...
Holdblog  |  2024. május 12. 07:31
Egyes ázsiai gazdaságok nagy részben az áramkörökre vagy a kőolaj-termékekre épülnek. Megint egy lát...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem