Doctor or nurse in a laboratory preparing a vaccine for a patient.

Oltások, amiket minden nagyszülőnek érdemes beadatni, ha nem akarják megfertőzni az unokákat!

2024. március 1. 20:17

Sok nagyszülő nem is gondolná, de éppen ő lehet az, aki megfertőzi unokáját olyan betegségekkel, amely ellen a gyermek még nem védett. A Healthline szakértői azt javasolják, hogy mielőtt gyermek érkezik a családba, a szülők, illetve főként a nagyszülők, akik életkoruknál fogva nem kaphattak meg bizonyos védőoltásokat, adassák be utólag azokat. A gyermekek is megkapják egyszer az oltásaikat például övsömör, tetanusz, diftéria, szabmárköhögés, kanyaró, mumpsz, rózsahimlő, vagy bárányhimlő ellen, de addig is jobb, ha olyan felnőttekkel érintkeznek csak, akiknek megvan a maguk védettsége.

Azt javasolják, akiknek az unokája még nem kapta meg az összes oltását, legfőképpen 5 év alattiak esetében, azok a nagyszülők oltassák be magukat. Rengeteg olyan oltás van, amit a szülők már megkaptak gyermekkorukban, a mostani nagyszülők azonban még nem, az unokáik pedig még szintén nem. Így könnyen előfordulhat - plána csecsemők esetében, akik szinte csak a szűk családdal találkoznak - hogy éppen a nagyszülő fertőzi meg őket. Ha kisbaba érkezik a családba, érdemes a nagyszülőknek azokat az oltásokat  még a kicsi érkezése előtt beadatniuk, amelyek számukra még kimaradtak.

Ahogy azt Magyarországon is a Népegészségügyi Központ (NNGYK) folyamatosan hangsúlyozza, a kötelező oltásoknak köszönhetően már számos olyan betegség szinte teljesen visszaszorult, amely a környező országokban vagy a világ különféle pontjain időről időre fellángol. Ez jelenleg is látható a szamárköhögés, vagy a kanyaró okozta európai járványok kapcsán. Elég egy járványos időszakban Romániába, Szerbiába vagy Horvátországban utazni, és el lehet kapni a fertőzést. Akinek van védettsége, az nyugodt lehet, azonban a legfiatalabbak egészségére, akik még nem kaptak oltást, vagy éppen az idősekére, akik szintén nem lettek beoltva, jobban kell vigyázni.

A Magyarországon gyermekkorban kötelező oltások:

  • a BCG, vagyis a Tuberculosis (gümőkór) elleni védőoltás,
  • a DTP, vagyis a diftéria-tetanus-pertussis (torokgyík-merevgörcs-szamárköhögés) elleni védőoltás,
  • az IPV, vagyis inaktivált poliovírus (járványos gyermekbénulás) elleni védőoltás,
  • a HIB, vagyis a Haemophilus influenzae B kórokozó elleni védőoltás,
  • az MMR, vagyis morbilli- mumpsz- rubeola (kanyaró- mumpsz- rózsahimlő) elleni védőoltás,
  • a HBV, vagyis Hepatits B vírus elleni oltás,
  • illetve 2019 óta kötelezően oltandó bárányhimlő elleni oltás.

A csecsemőkori oltásokat nem lehet azonnal beadni, és nem is alakul ki rögtön teljes védettség, sokszor szükség van egy emlékeztető oltásra ehhez. Vegyük például a kanyarót: Magyarországon szinte minden 15 hónapos, illetve 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, egy-egy korosztályban az átoltottság legalább 98 százalék. Viszont a 15 hónaposnál fiatalabb kisbabáknak még semmilyen védettsége nincs. Ha ő találkozik beteggel, akkor nagy veszélyt jelenhet rá a kanyarófertőzés.

Az idősek közül pedig azok, akik szintén nincsenek beoltva, mert az ő korosztályuk még nem kapott ilyen oltást, fogékonyabbak lehetnek az ilyen fertőzésekre, és könnyebben tovább is adják a csecsemőnek, kisgyereknek. Egyébként ez a kórokozócsere visszafelé is működik: az unokák hozhatnak olyan fertőzéseket a bölcsiből, oviból, ami a nagyszülőkre veszélyes lehet - például egy bárányhimlő fertőzés.

Valamint ha már bárányhimlő, akkor az övsömörről is érdemes beszélni. A Healthline felhívja a figyelmet, hogy övsömörös felnőttektől a gyermekek a bárányhimlőt kaphatják el. Az övsömör kialakulásának veszélye az életkorral együtt növekszik, és a vakcina beadatásával két legyet lehet ütni egycsapásra: megelőzni egy fájdalmas betegséget, illetve kizárni, hogy megfertőzzük az unokákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vagy vegyük az európában jelenleg terjedőben lévő szamárköhögést. A fiatal szülők többsége jelenleg védett, azonban a védettségünkből az oltás ellenére idővel veszíthetünk. Az idősek számára érdemes oltást beadatni, hogy ők maguk elkerüljék a fertőzést, plusz azért is, mert a kisbabákra különösen veszélyes lehet a szamárköhögés.

A szezonális vírusok elleni oltásokat, mint az influenza vagy a covid, szintén érdemes lehet beadatni a szülőknek és nagyszülőknek, ha kicsi gyermek van a családban, ezzel védve magukat és őket is a fertőzésektől.

Amennyiben valaki bizonytalan, hogy milyen oltást érdemes kérnie a nagyszülőknek az unokák egészsége, és sajátjuk védelme érdekében, egészen nyugodtan kérdezzék meg erről a háziorvost, védőnőt. Mielőtt külföldre utaznának, mindenképpen érdemes tájékozódni, milyen fertőzések keringenek jelenleg, és az utazás előtt kérni az oltást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm