Kongatják a vészharangot: közeleg a nyugdíjösszeomlás, már jövőre óriási baj lehet

Kongatják a vészharangot: közeleg a nyugdíjösszeomlás, már jövőre óriási baj lehet

2023. október 12. 08:59

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jövőre több 65 évnél idősebb ember él majd Európában, mint 15-nél fiatalabb, amivel a kontinens negyven évvel körözi le a világtrendet.

Az európai régióban a 65 évnél idősebbek száma túl fogja lépni a 15 évnél fiatalabbakét 2024-ben – figyelmeztet a WHO a társadalom elöregedésével járó szociális, gazdasági és egészségügyi problémákra, amikre előre fel kellene készülnünk. Ráadásul a régió a WHO-féle értelmezésben 53 országot jelent, és egészen Közép-Ázsiáig tart, így a helyzet a földrajzi vagy hétköznapi értelemben vett Európában vélhetően még súlyosabb – derült ki a Telex cikkéből.

A világszervezet szerint a higiéniai viszonyok javulásával, az egészségügyi ellátás általánossá válásával, a betegségek legyőzésével az egész bolygón meredeken nő a várható élettartam, és ez húzza magával a korosztályok arányai között a hangsúly eltolódását is. A Föld teljes lakosságában a 65 felettiek "hatalomátvétele" az előrejelzések szerint a 2060-as években várható, vagyis Európa nagyjából negyven évvel jár a világtrend előtt. A Telex megjegyezte, Magyarországon valamikor 2000 és 2010 között érte utol a 65 felettiek aránya a 15 alattiakét, jelenleg nagyjából másfélszer nagyobb az előbbiek csoportja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem