23 °C Budapest
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open

Visszatérhet az online gyógyszervásárlás? Ez a trükk húzhatja ki a magyar patikákat a gödörből

2023. szeptember 19. 16:50

Átadták az ország első digitális eladóterű patikáját a budapesti Szent Borbála Gyógyszertárban. Az ünnepélyes megnyitón megszólalt dr. Kőhalmi Ákos a Kulcspatikák ügyvezetője és tulajdonosa, és dr. Kresznovszki Miklós szakgyógyszerész, a megújult gyógyszertár vezetője. Az eseményen, melyen a Pénzcentrum is részt vett, bemutatásra került a digitális eladótér digitális polcokkal, illetve az érintőképernyős terminálok, melyen a betegek összeállíthatják a kosarukat, majd a kiszolgálóablakhoz lépve kifizethetik azt. 

A Kulcspatikák kötelékébe tartozó újpesti Szent Borbála Gyógyszertár üzembe helyezte digitális terminálját és elődóterét, melyet ünnepélyes átadó keretében mutattak be. Az eseményen dr. Kőhalmi Ákos arról beszélt, hogy a mai digitális korban már sokszor felmerül a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán még gyógyszerészekre. A szakember szerint a digitális megoldások nem a gyógyszerészek munkáját váltják ki, hanem felszabadítják őket az időrabló feladatok alól, így ezáltal nagyobb hangsúly helyeződhet a betegellátásra. Kőhalmi Ákos azt is hozzátette, hogy az ilyen innovatív megoldások éppen a gyógyszerész szakma és a közforgalmú patikák megújulásához járulhatnak hozzá.

Dr. Kresznovszki Miklós lapunk kérdésére a digitális eladótérrel kapcsolatban elmondta, hogy még további fejlesztéseket is terveznek. Egyelőre a vény nélkül kapható, úgynevezett szabadpolcos termékeket lehet a digitális terminálon keresztül a kosárba helyezni, majd azt egy kiadóablaknál egy patikai dolgozótól átvenni. Hamarosan azonban akár arra is lehet lehetőség, hogy online állítsa össze a beteg a kosarát, hasonlóképpen, mint a terminálon, majd személyesen átvegye a kiadóablaknál.

Online lehetőség lesz majd a tervek szerint annak ellenőrzésére is, mely szerek hiánycikkek, hiszen ez a probléma egyre inkább előtérbe kerül a betegellátásban - mondta el a patika vezetője lapunk kérdésére. A terminálokon nem csak kosárösszeállítást lehet intézni, hanem időpontot is lehet foglalni a patikai szakemberekhez különböző szolgáltatásokra, például vércukorszint mérésre, vagy konzultációra gyógyszerek szedésével kapcsolatban. Ezt a szolgáltatási kört is tervezik kibővíteni Kresznovszki Miklós elmondása szerint a jövőben.

A újpesti Szent Borbála Gyógyszertár vezetője köszöntő beszédében azt is elmondta, hogy a jelen betegellátása megoldott, az igényeket kielégíti a patikák felszereltsége, azonban a jövő generációinak igényeihez minél előbb el kell kezdenie alkalmazkodnia a szakmában. Ebben úttörő a Szent Borbála Gyógyszertár, ahol ezzel a fejlesztéssel nagy lépést tettek a digitális kor igényeinek kiszolgálásában.

Dr. Kőhalmi Ákos szintén beszélt arról, hogy a most átadott megújult patika tulajdonképpen egy kutatás-fejlesztési program is egyben, folyamatosan keresik ugyanis a lehetőségeket, hogy a digitális megoldások hogyan tehetik jobbá a betegellátást.

A jövő patikája

A Kulcspatikák közleménye szerint a jövő patikájában a betegek új dimenzióban élhetik meg a gyógyszerkiválasztást. A ma átadott patikában az ajtón belépve letisztult, futurisztikus tér fogadja a betegeket. Nincsenek hagyományos polcok, vagy vitrinek, se plakátok vagy felesleges szórólapok. A termékek nem a szokásos módon vannak kiállítva, hanem speciális LED-falakon jelennek meg, ami egyedi és korszerű megközelítést kínál a vásárlás során - írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új generációs patikában mostantól kényelmesen, gyorsan és személyre szabottan vásárolhatják meg a betegek a szabadpolcos termékeket. Az intelligens kioszkok, vagyis a digitális terminálok segítségével azonnal hozzáférhetővé válnak a termékinformációk, és az egyedülálló kiegészítő termékajánlások. Ezáltal a betegek könnyedén tájékozódhatnak a kínálatról és megtalálhatják az igényeiknek megfelelő termékeket.

A patika nemcsak azért különleges, mert a digitális kor igényeire válaszol, hanem azért is, mert a Kulcs Quality Patikák új tagjaként nyitotta meg kapuit. A hálózat hagyományait követi, és azon az alapelven nyugszik, hogy a betérők mindenkor a legmagasabb minőségű szolgáltatásban részesülnek, és szakértői segítséget kapnak az egészségügyi termékek kiválasztásához - írták.

Az innováció itt nem áll meg

Azt is közölték, hogy az átalakítás következő ütemében egy expediáló patika robot kerül bevetésre, ami még hatékonyabbá teszi a szolgáltatásokat és segíti a személyzet munkáját. A modern technológia és a szakértői csapat egyedülálló kombinációja magas színvonalú, barátságos környezetet teremt a betérők számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem