18 °C Budapest
Budapest, Hungary - Aerial view of St.Stephens basilica with Andrassy street and Bajcsy Zsilinszky street at sunset with clear blue sky

Sokkoló kutatás jelent meg: rengeteg ember életét lehetne megmenteni ezzel a módszerrel

2023. június 23. 09:54

A globális felmelegedés és az épített környezet bővülése várhatóan fokozza az úgynevezett urban heat island, azaz durván fordítva a városok hősziget hatását és az ezzel járó egészségügyi kockázatokat – írta meg a Portfolió az Európai Bizottság egy friss tanulmányára hivatkozva.

A hősziget a nagyvárosokban keletkező olyan jelenség, amelynek lényege, hogy a beépített városi területen a hőmérséklet szignifikánsan magasabb, mint a külvárosi és vidéki területeken. A hőszigetek létrejöttének legfőbb okai közé tartozik a betonfelszín (amely sokkal több hőt nyel el, mint amennyi napsugárzást visszaver), illetve a természetes felszínek, mint mondjuk a növényzet vagy a vizek hiánya. Egy friss tanulmányban most 93 európai városban nézték meg, hogy milyen hatásokat gyakorolna az emberi egészségre a település zöldítése.

A városi környezetbe telepített növényzet hűsítő hatást fejt ki, amely mérsékelheti az UHI-hatást: egy korábbi tanulmány több mint 600 európai városban vizsgálta a fák hőmérsékletre gyakorolt hatását, eszerint a telepítések átlagosan 1,1°C-os átlaghőmérséklet-csökkenést eredményeztek, de a legmagasabb érték elérte a 2,9°C-os eltérést is. Eppen ezért is javasolnak az európai törvények 10 százalékos fásítást a városok számára. Azonban egyes tanulmányok szerint a mikroklíma, a levegőminőség és az emberek javítása érdekében ennek a számnak legalább 30 százaléknak kéne lennie.

Az UHI-hatásnak tulajdonítható halálesetek száma a közép- és dél-európai városokban volt a legmagasabb, például Spanyolországban, Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Romániában - és a nagyobb fásítás előnyei is ezen országok városaiban voltak a legnyilvánvalóbbak. Észak felé haladva, egyre inkább csökkent az UHI-hez kapcsolódó korai halálozások száma, mint például Göteborgban, vagy épp Oslóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem