22 °C Budapest
Children in cloakroom getting ready.

Alattomos betegség támadja a magyar szülőket: nincs gyógymód rá, ezek a tünetei

2022. november 28. 16:03

Lakossági közlések alapján az elmúlt 1-2 hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon a jellemzően kisgyermekek körében terjedő kéz-láb-száj betegséget. Az NNK szerint azonban nem lehet járványról beszélni, noha leszögezik, hivatalosan nem kell jelenteni jelenleg a kór megjelenését. A Pénzcentrumnak nyilatkozó orvos viszont arról beszélt, valóban egyre többen fordulnak ellátásért ezzel a betegséggel. Kemenesi Gábor virológus szerint is való igaz, hogy ismét megjelent a betegség itthon, és felnőttekre is átragadhat. De a szakeber szerint pánikolni teljesen felesleges.

Eddig leginkább a kisgyermekek, azaz bölcsődések és óvodások körében terjedt az ún. kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD), a most fertőző vírustörzset azonban az elmúlt egy-két hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon - írta nemrég lakossági jelzésekre hivatkozva a 444.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkat viszont arról tájékoztatta, hogy Magyarországon jelenleg nincs járványhelyzet, válaszukban azonban rögzítették - ez árnyalja a választ -, hogy ez a betgség nem tartozik azok közé, amelynek a megjelenését és gyors terjedését jelenteni kell.

Az ún. kéz-láb-száj betegséget az enterovírusok csoportjába tartozó vírusok okozzák. A betegség elsősorban gyermekközösségekben fordul elő, jellemzően a nyári-őszi időszakban. A kéz-láb-száj betegség járványügyi szempontból nem tartozik a jelentésre kötelezett fertőző betegségek közé. Az NNK felhívja a figyelmet, hogy a betegség megelőzése szempontjából nagy figyelmet kell fordítani – különösen a gyermekközösségekben - a higiénés rendszabályok betartására, vagyis a rendszeres, szappanos kézmosásra, illetve a felületek, játékok, használati tárgyak, evőeszközök fertőtlenítésére

- írta a Pénzcentrumnak küldött válaszában az NNK.

Egyre több a megbetegedés

Kevésbé optimista a helyzettel kapcsolatban Kozma Andrea gyerekorvos. Lapunknak a doktornő úgy fogalmazott: egyre többen fordulnak orvoshoz ezzel a betegséggel, amire sem gyógyszer, sem védőoltás, sem pedig általánosan javasolható megelőzési mód nincs – mindenkinek a saját immunrendszerétől függ, hogyan vészeli át a betegséget – persze rettegni azért nem kell tőle.

Általánosan elmondható, hogy bár a piros kiütések miatt könnyen összekeverhető más betegségekkel, akkor már elkezdhetünk gyanakodni, mikor a kiütések egyszerre jelennek meg a kézen, a lábon és a száj körül. Emellett hőemelkedés és láz is jelentkezhet, bár ez nem mindig jön: az viszont már gyakoribb, hogy főleg kisgyermekek esetében jelentkezik étvágytalanság, mivel a szájpadláson is lehetnek kiütések, ami miatt a nyelés fájdalmassá válik, és a nyelv is kiütéses lehet. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk a megfelelő folyadékbevitelre ügyelni, mert bár ez is járhat fájdalommal, de dehidratációt okozhat, ha a folyadékbevitel nincs meg

- nyilatkozta lapunknak Kozma Andrea gyermekorvos. Hozzátette: az eddigi években nem volt jellemző, hogy felnőttekre is átragadjon a betegség, mostanában tapasztalható ez is, főleg ebben az évben. Azt tanácsolja, hogy rendszeres kézmosással igyekezzünk elejét venni annak, hogy a baktériumok bejuthassanak a lakásunkba, de más védekezési módszert jelenleg nem ismer az orvostudomány.

Ezek a főbb tünetek

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin lapunknak küldött válaszában a leggyakoribb tünetekre és a védekezésre tért ki.

Jellegzetesek a szájban megjelenő aphták, a száj körüli, néha ki is sebesedő kiütések, valamint a végtagokon látható bőrelváltozások, melyek igen változatosak lehetnek. Van akinek néhány alig észrevehető vörös foltocska van a tenyerén, talpán, másoknak karja, lába, akár még a pelenka alatt is, tele van felhólyagosodó kiütésekkel. Járhat lázzal, a kiütések viszketésével vagy fájdalommal. Nincs célzott, oki kezelés, ezért az általános szabályok, mint az otthon maradás, pihenés , bő folyadékfogyasztás mellett, a kellemetlen tünetek csillapítása a feladat: láz, fájdalom, viszketés-csillapítás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- írta Havasi Katalin. Hozzátette azt is, hogy a súlyos megbetegedés szinte soha nem fordul elő, még a jól ismert influenzának is komolyabb halálozási rátája van, mint a kéz-láb-száj betegségnek.

Az esetek döntő többségében 1-2 hét alatt gyógyul, súlyos szövődmény rendkívül ritkán fordul elő. Míg pl. az influenza halálozását 0,1 - 0,5% közé teszik, ennél a fertőzésnél irodalmi ritkaság a végzetes kimenetel. Súlyosabb lefolyásra számíthatunk azoknál, akik más vírusok ellen is védtelenebbek vele született, vagy szerzett immunhiányos állapot miatt

- írta lapunknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ne rettegjünk!

Való igaz, hogy ismét megjelent a betegség, és felnőttekre is átragadhat, de pánikolni teljesen felesleges – ezt már Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa mondta a Pénzcentrumnak. Azt ő is elismerte, hogy sem gyógyszer, sem pedig komolyabb védekezési mód nincs a fertőzés ellen, de néhány nap múlva a tünetek el szoktak tűnni, a komoly szövődmények pedig egészen ritkák.

A láz, valamint a kiütések megjelenése esetén már gyanakodhatunk, hogy mi is elkaptuk a betegséget, ám én még ekkor is óva intenék mindenkit attól, hogy pánikolni kezdjen. Nincs rá gyógyszer, de ez azért van, mert felesleges is: a szervezet néhány nap, legfeljebb egy hét alatt le szokta gyűrni ezt a vírust, ha pihenünk és még ekkor is rendszeresen kezet mostunk. Igaz, hogy a nyelés, vagyis az evés-ivás okozhat fájdalmat, de ez a tünet is jellemzően hamar el szokott tűnni

- mondta lapunknak Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem