22 °C Budapest
An alcohol thermometer shows a temperature of 37.9 on a blurred background of a sick girl lying on a bed. Check the temperature. Fever, illness, chills, care.

Így terjed Európában a BA.5 omikron variáns: rengeteg a tünet nélküli beteg, ezért veszélyesek

2022. október 4. 09:14

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban, hazánkban egyelőre stagnál a diagnosztizált betegek száma. Hamarosan megkezdődhet az őszi járványhullám, azonban mivel a BA.5 variáns általában nem okoz súlyos megbetegedést, sokan már a negyedik oltást is felvették, nem kell komoly lezárásokra számítani.

Ausztriában a múlt héten 15 ezer fölé emelkedett az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma, miközben augusztustól szeptember közepéig ritkán ment ötezer fölé - írja a Magyar Nemzet. Az osztrák sajtó beszámolója szerint pénteki adatok alapján 1490 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 456-tal vagyis 44,1 százalékkal többen, mint egy héttel korábban. A vírus omikron variánsának domináns BA.5 alváltozata napi 30-50 ezer embert fog megfertőzni a járványhullám felerősödésekor Peter Klimek kutatóorvos az Österreich című lapnak tett nyilatkozata szerint.

Németországban csütörtökön több mint 96 ezer fertőzöttet regisztráltak, miközben augusztus végén, szeptember elején 30-50 ezer között mozgott ez a szám. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter elmondása szerint jelenleg még nem aggódnak a járványhelyzet miatt, az ország ugyanis jobban fel van készülve az őszi és téli időszakra, mint tavaly volt. Az országban szombat óta kötelező FFP2 típusú maszkot viselni a kórházakban, az idősotthonokban és a távolsági vasúti járatokon.

Csehországban a múlt héten a 4700-at is elérte az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, a nyár végén még kétezer körüli volt a napi esetszám. Április közepe óta az új fertőzések most lépte túl először a négyezret. Szakértői vélemények szerint azonban jóval magasabb a fertőzöttek száma, mint amit a statisztikák mutatnak, Omar Sere biológus 120 ezerre becsülte a csehországi fertőzöttek jelenlegi számát. Szerinte a betegeknek a fele nem is tudja, hogy covidos. 

Szlovákiában még egyelőre nem látszik a számokon, hogy közeledne az őszi hullám. Az egészségügyi minisztérium közölte, idén nem kell lezárásokra és korlátozásokra számítani, mint ahogyan kötelező jellegű tesztelések sem lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Világszerte egyre több szakértő és orvos hívja fel a figyelmet, hogy érdemes maszkot hordani egészségügyi intézményekben, tömegközlekedésen, zsúfolt helyeken, ügyelni a higiéniai szabályok betartására és a szociális távolságtartásra. Aki 4 hónapnál régebben kapta meg a harmadik oltását, annak javasolják a negyedik dózis beadását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem